Türkiye'de vatandaşların devlet hizmetlerine elektronik ortamda erişebilmesini sağlayan e-Devlet'ten veri sızdırıldığına dair iddialar kısa süre önce Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yalanlandı. Uzmanlar ise kullanıcıların güvenlik önlemlerine uymaları ve e-Devlet parolalarını değiştirmeleri öneriliyor.
Uzmanlar büyük bir veri sızıntısı olmadığı konusunda hemfikir ancak çok sayıda kişisel hesap ele geçirilmiş olabilir. Kullanıcılarının güvenlik önlemlerine uymaları ve e-Devlet parolalarını değiştirmeleri öneriliyor.
Türkiye'de kısa sürede sosyal medyanın gündemine oturan veri sızıntısı iddiasıyla ilgili Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, görsel ve kişisel bilgileri kullanılarak "bir sızıntı olduğu görüntüsü verilmeye çalışıldığı" belirtiliyor.
Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi'nde (MERNİS) herhangi bir veri sızıntısı gözlenmediğini aktarılıyor.
Darkweb (karanlık web) ve deepweb (derin web) üzerindeki kötü amaçlı yazılımların aktivitelerini izleyen ve raporlayan DarkTracer, Türkiye'nin e-devlet giriş sayfası giris.turkiye.gov.tr adresinden on binlerce hesaba ait bilgilerin sızdırıldığını söylüyor.
Darktracer'a göre 2022 ilk çeyrekte kötü amaçlı yazılımlarla etkileşime geçen cihazlar aracılığıyla e-devlet sayfasından 15 bin 313 adet giriş bilgisi, 2021 son çeyrekte 14 bin 251 adet giriş bilgisi sızdırıldı.
Raporlar bu sızıntıların devlet sistemleri değil, kişisel hesaplardan gerçekleştiğini söylüyor.