Dünya’dan gönderilen bir uzay aracı ilk kez bir gök taşına planlı olarak çarptırıldı. DART isimli görev ile 11 milyon km uzaktaki bir asteroit saatte 24 bin km hızla itildi. Hedef: Dünya için tehdit olabilecek asteroitlere karşı savunma mekanizması oluşturmak.
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) DART isimli uzay aracı, önceki gün ilk kez gezegen savunma sistemi tatbikatı yaptı. Yani dünyayı potansiyel kuyruklu yıldız veya gök taşı çarpmalarına karşı savunma teknolojisi test edildi. Dünya'dan 10 ay önce gönderilen uzay aracı, saatte 24 bin kilometre hızla bir gök cismine çarptı. İnsanlık ilk kez bir gök cisminin rotasını doğru zamanda doğru şekilde değiştirme girişiminde bulundu. Bu tarihi anlar, NASA'nın sitesinde ve sosyal medya hesaplarında DART'ın taşıdığı kameralar sayesinde naklen yayınlandı.
325 MİLYON DOLAR
DART, çapı 780 metre olan Didymos'un yörüngesinde dönen Dimorphos'u hedefledi. 160 metre çapa sahip Dimorphos aslında gezegenimiz için hiçbir tehdit oluşturmuyor. Zira Dünya için en az 1 kilometre çapındaki asteroitler tehlikeli sayılıyor. Ancak 325 milyon dolara mal olan bu görev ile asteroidin yörüngesinde yüzde 1 oranında bir yavaşlama amaçlanıyor. Gerçek bir gezegen savunmasında gök taşının yönünü değiştirmek veya yok etmek için bu operasyonun en az 5 ila 20 yıl öncesinden başlatılması gerekiyor. Bu anlamda iki ay içinde Dimorphos'ta yapılacak analizler geleceğe ışık tutacak.