Güneş fırtınası son günlerde gök bilimle ilgilenmeyenlerin bile gündeminde yer alıyor. Zira ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) güneş fırtınası konusunda uyarıda bulunuyor. Peki, Güneş fırtınası nedir, insanlara zarar verir mi? Güneş fırtınası ne zaman olacak? İşte detaylar…
NASA güneş fırtınasının ne zaman olacağına ilişkin tarih verirken, aynı zamanda etkileri konusunda da uyarıda bulundu. Yaklaşan güneş fırtınasının Kuzey Işıkları’nı orta enleme getirebileceği kaydedilirken, GPS kullanıcılarının gece kesintiye uğrayabileceği de kaydedildi. İşte güneş fırtınası hakkında merak edilen detaylar…
GÜNEŞ FIRTINASI NEDİR?
Güneş yüzeyindeki koyu renkli "güneş lekeleri"nde, Güneş'in manyetik alanında oluşan bir nevi kısa devre sonucu ışın ve plazma patlamaları meydana geliyor. Bu patlamalar sonucu röntgen veya ultraviyole gibi ışınlar aşığa çıkıyor. Uzmanlar, büyük bir patlamanın ise milyarlarca ton maddeyi uzayın milyonlarca kilometre derinliğine saçabileceğini belirtiyor.
GÜNEŞ FIRTINASI İNSANLARA ZARAR VERİR Mİ?
Güneş fırtınasının insanlara direkt vereceği zararlar konusunda bir bilgi bulunmuyor. Bununla birlikte fırtına sırasında GPS ve radyo kesintileri yaşanabileceği belirtiliyor.
GÜNEŞ FIRTINASI NE ZAMAN OLACAK?
NASA ve NOAA (Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi) modellerini inceleyen bir uzman, Güneş fırtınası uyarısında bulundu ve tarih verdi.
Uzay hava fizikçisi Dr. Tamitha Skov, Twitter hesabından açıklamada bulundu. Skov'un açıklamaların göre Güneş fırtınası 14 Nisan'da Dünya'ya çarpacak.
Skov, "Gelen Güneş fırtınası, 14-15 Nisan'da Kuzey Işıkları'nı orta enlemlere getirebilir. G2 düzeyindeki koşullara ulaşma şansı, yüksek enlemlerde %80 ve orta enlemlerde %20'dir. GPS kullanıcıları gece kesintiye uğrayabilir" ifadesini kullandı.