Bilim - TeknolojiHuawei MateBook 13 2020 inceleme: Ultra taşınabilir laptop arayanlara öneri
Paylaş
Huawei MateBook 13 2020 inceleme: Ultra taşınabilir laptop arayanlara öneri

Huawei’nin Apple MacBook Air ve MacBook Pro’ya rakip olarak geliştirdiği laptopu MateBook 13’ü sizler için inceledik. Peki MateBook X Pro'nun küçük kardeşi olan bu cihaz, kullanıcılara neler sunuyor, gelin yakında bir göz atalım…. Onur Binay/posta.com.tr

Piyasada bir çok taşınabilir dizüstü bilgisayar mevcut. Ancak bu Huawei'nin yeni modelini piyasa sürmesini engellemedi. MateBook 13, açıkçası, Çinli şirketin MacBook Air’e rakip olarak geliştirdiği laptop.

Haberin Devamı

Şunu da belirteyim ABD ticaret yasağı Huawei dizüstü bilgisayarlarda Windows 10 desteğini engellemedi. Huawei, Windows 10 makinelere yazılım güncellemelerini sağlamaya devam edeceğini doğruladı.

Hatta Amerikan Ticaret Bakanlığı, Microsoft’un talebi üzerine Huawei’ye toplu yazılım ihracatına izin verdiklerini belirtmişti. Microsoft’un sözcüsü de bu açıklamanın ardından bakanlığın hamlesinden memnun olduklarını ifade etmişti.

Soru şu, Huawei diğer ultra taşınabilir cihazlara karşı rekabet edebilir mi, yoksa akıllı telefon arenasında savaşmak, dizüstü bilgisayar topraklarında savaşmaktan daha mı iyi?

TASARIM

MateBook 13'ün MacBook Pro 13 veya MacBook Air 13'ten tasarım ilhamı aldığından şüphe yok. Minimal endüstriyel hatları, Cupertino mühendislerinin zihninden koparılmış gibi görünüyor. Aslında bu kötü bir şey değil.

Haberin Devamı

Hatta rengi de Apple'ın Uzay Grisi'ne benziyor. Seyretmek hoş ve kapaktaki gümüş dokulu Huawei logosu da güzel görünüyor. Yapı kalitesi iyi, ancak Apple'ın titiz standartlarına göre bir adım geride kalınmış.

286 x 211 x 14,9 mm boyutları ve 1,3 kg ağırlığıyla, en küçük veya en hafif ultra taşınabilir değil, ancak bir sırt çantasına veya dizüstü bilgisayar çantasına koyduktan sonra unutmanız yeterince kolay. Bununla birlikte, bir USB hub taşımayı hesaba katmanız gerekecek, çünkü MateBook 13'te sadece 2 adet USB Type-C bağlantı noktası (biri DisplayPort ile) ve 3.5mm kulaklık girişi yer alıyor.

Bu USB-C bağlantı noktaları USB 3.1 standardında, yani yüksek performanslı çevre birimlerini veya harici grafik kartı muhafazalarını bağlamak için Thunderbolt 3 uyumluluğu yok. Ayrıca sinir bozucu bir şekilde, şarj için sadece sol portu kullanabiliyorsunuz.

Laptop yanında verilen adaptör ile tam boyutlu HDMI, VGA, USB Type-A ve USB Type-C bağlantı noktalarına sahip oluyorsunuz. Piyasada daha zarif adaptörler var, ama en azından Huawei bunu Apple'ın yaptığı gibi ekstra ücretle satmak yerine pakete dahil etmiş.

MateBook Pro X'in aksine, MateBook 13'ün 1 MP’lik web kamerası bir tuş başlığı altında gizlenmemiş. Bunun yerine ekranın geleneksel üst çerçevesine geri eklenmiş. Bu çerçeveler MateBook X Pro'daki kadar ince değil, ancak MateBook 13 hala % 88 ekran / kasa oranıyla iyi bir değer sunuyor.

Haberin Devamı

MateBook 13'ün tasarımı hakkında söylenecek çok şey yok. İyi görünüyor mu? Evet, ama estetik anlamda birkaç eksiği var. Örneğin Dell XPS 13 tarzı InfinityEdge ekranı; Surface Laptop 2'de görüldüğü gibi Alcantara kaplı klavye yok.

Huawei MateBook 13 2020 inceleme: Ultra taşınabilir laptop arayanlara öneri

KLAVYE VE İZLEME DÖRTGENİ

MateBook 13'ün kapağını kaldırdığınızda MacBook serisine benzer diğer detaylar da gün yüzüne çıkıyor. Klavye aynı görünüyor ve dokunmatik yüzey de Force Touch izleme paneli kadar geniş olmasa da oldukça büyük. Ancak, işlevsel olarak, klavye ve izleme dörtgeni MacBook Pro'lardan oldukça farklı.

Çiklet (Chiclet) klavyede seyahat/kullanım, örneğin Dell XPS 13'tekinden daha sığ. MateBook 13'te yazı yazmak, Surface Laptop 2'nin klavyesi kadar dokunsal olmasa da, denediğim ultra taşınabilir cihazlar arasında en iyilerden biriydi.

Haberin Devamı

Tuş başlıkları daha pahalı dizüstü bilgisayarlara kıyasla özellikle premium hissettirmiyor.

Sağ üst köşedeki güç düğmesinde yerleşik parmak izi okuyucusu var. Bu, biyometrik oturum açma için Windows Hello ile çalışıyor. İzleme dörtgeni söz konusu olduğunda işler daha olumlu. Boyut anlamında birçok rakip 13 inç dizüstü bilgisayardaki izleme dörtgenlerinden daha fazla dikey ve yatay alan sunuyor. Ancak pürüzsüz ya da duyarlı hissettirmiyor. Windows Precision sürücülerinin kullanılması, imlecin istediğiniz yere gittiği anlamına geliyor. Ancak pürüzsüz bir cam kaplaması yok.

MateBook 13’te haptiklerden ziyade geleneksel bir touchpad mekanizması kullanılıyor. Bu iyi, ancak hem sol hem de sağ düğmelere fiziksel olarak bastığınızda rakipler göre biraz daha fazla ses çıkarıyor.

EKRAN

İlk bakışta MateBook 13 ile ilgili en etkileyici şey 13 inçlik 2.160 x 1.440 piksel çözünürlükteki IPS ekranı. Minimal çerçeveler nedeniyle, ekran dizüstü bilgisayarın üst yarısının çoğunu dolduruyor. İnç başına 200 piksellik ekrandaki metin veya simgeler net ve keskin. Dell XPS 13 ve Razer Blade Stealth 13, 4K panel sunuyor. Ancak 13 inç 2K ekranlarda, kartal gibi bir görüşe sahip değilseniz farkı anlamanız cidden zor.

Haberin Devamı

Ekrandaki renk üretimi oldukça iyi. MateBook 13 % 95.9'luk sRGB renk gamı, 938.61 kontrast oranı ve 333.32cd / m2'lik maksimum parlaklık sunuyor. Bunların hepsi günlük kullanım için mükemmel dereceler. Ancak hareket halindeyken film izlemek için kontrast biraz düşük.

Daha sonra, XPS 13'ün 16: 9 ekranından daha fazla dikey ekran alanı sağlayan 3: 4 en-boy oranı ile MateBook 13'ün ekranının video izlemekten çok üretkenlik için olduğu iddiası var. Web sayfalarında ve belgelerde daha yatay ekranlı dizüstü bilgisayara daha hoş bir deneyim sundukları için ultra taşınabilir cihazlarda 3: 4 en boy oranı aslında kullanışlı.

MateBook 13'ün ekranı mat bir yüzeyden ziyade yansıtıcı olduğundan, doğrudan parlak bir ışık kaynağı altındaysanız o durum için kullanıma uygun değil. Bu, dizüstü bilgisayarın tüm rakipleri, renk doğruluğu, parlaklık ve kontrast için ekran testlerimizde onu yendi. Bununla birlikte, MateBook 13 sağlam bir ekrana sahip. İnce çerçeveler ve kullanışlı en boy oranı, küçük eksiklikleri göz ardı etmeye yardımcı olabilir.

Huawei MateBook 13 2020 inceleme: Ultra taşınabilir laptop arayanlara öneri

PERFORMANS VE PİL ÖMRÜ

Kapağın altında, MateBook 13 Intel Core i5 10210U işlemci 8GB RAM ve 512GB SSD’ye sahip. Ayrıca arada sırada oyun oynayan veya fotoğraf ve video düzenlemeye yardımcı olabilecek Nvidia MX250 ekran kartı (25W TDP olarak derecelendirildi) içeriyor. MateBook 13, bu bileşenler ile Apple'ın MacBook Air'de sunduklarından daha güçlü olmasını sağlıyor. Cihaz günlük çalışma rutininiz için son etkileyici performans sunuyor. Teklemeden veya bilgisayarın gerçekten stres altında olduğunu hissetmeden düzinelerce sekme, e-posta, Google Dökümanlar, Twitter ve daha fazlası arasında Chrome’da geçiş yapabilirim. Bazen daha iyi çoklu görev performansı ve entegre LTE bağlantısı için MateBook X Pro'nun sunduğu gibi 16GB RAM olmasını istedim.

MateBook 13 fansız değil. Çoğu zaman, serin ve sessiz çalışıyor. Fanların gerçekten duyulabilir seviyelere ulaştığı tek zaman, Star Wars Battlefront II gibi zorlu bir AAA oyunu oynadığımda veya Adobe Lightroom'dan büyük fotoğraf gruplarını içe veya dışa aktardığımda oldu.

MateBook 13'ün önemli özelliklerinden bir diğeri de 2x2 MIMO çift Wi-Fi anteni içermesi. Böylece 1733 Mbps'e kadar indirme hızı sağlayabildiğiniz laptop'ta, Bluetooth 5 desteği de elbette yer alıyor.

MateBook 13'ün performansından memnun kalsam da pil ömrü pek iç açıcı değil. MateBook X Pro'nun ortalama pil ömrü 7 ila 8 saat arasında olmasına rağmen, MateBook 13'ün dayanıklılığı ortalamanın altında. Genellikle şarjlar arasında geçen süre 5 saatti, ultra taşınabilir bir bilgisayardan beklediğimden daha az. Bu sonuç cihazın tek şarjla tam bir iş günü karşılayamayacağı anlamına geliyor.

Şu da var yalnızca 15 dakikalık şarjla, yaklaşık 2,5 saat civarında kullanım sağlayabiliyorsunuz. Bunu da atlamamak gerek.

Huawei MateBook 13 2020 inceleme: Ultra taşınabilir laptop arayanlara öneri

Sonuca bağlıyorum

Huawei, daha iyi bağlantı noktaları ve Thunderbolt 3 bağlantısı sunarak MateBook 13 ile daha fazlasını yapabilirdi. Ancak Huawei, güvenli bir şekilde adım atmayı tercih etmiş.

Çinli şirket, MateBook 13 için sağlam özellikler, düzgün ekran, kullanışlı klavye ve Apple benzeri tasarımı bir araya getirmiş. Bunlara ek olarak ortalamanın altında trackpad ve yetersiz USB Type-C portu gibi eksiklikler, MateBook 13'ün bütçe dostu olmasında da etkili oluyor.

İçindeki ayrık Nvidia MX grafik kartına rağmen, bu dizüstü bilgisayar en yeni PC oyunlarını işleyebilecek kadar güçlü değil. MX250, en son çıkan oyunları orta seviye ayarlarda açmak yeterli, ancak muhtemelen oynanabilir kare oranlarınınız epey daha düşük olacak. Toplantılar arasında Hearthstone maçı arıyorsunuz, güzel olabilir. Onun dışında daha fazlasını beklemeyin.

Öte yandan bu dizüstü bilgisayarın ömrünü uzatmak için her parçasını değiştirmeyi bekleyen biriyseniz, MateBook 13'ün yükseltilebilir olmadığını bilin. Çoğu ince ve hafif dizüstü bilgisayarı gibi, bu dizüstü bilgisayardaki belleği çok ötesine yükseltmek, imkansız değilse bile zor olacak.

Günlük işler için yeterli performansa sahip nispeten düşük fiyat etiketine sahip düzgün, ince bir dizüstü bilgisayar peşindeyseniz Huawei MateBook 13'e bakabilirsiniz.

Fiyatına gelirsek 7900 TL.

Artıları

Intel Core işlemci

Ayrık Nvidia ekran kartı

Web kamerası şimdi üstte

Eksileri

Nispeten düşük bellek

Thunderbolt 3 yok