Affinity Photo, Adobe’ye kıyasla daha uygun ödeme karşılığında lisanslarına kalıcı olarak sahip olmak isteyenler için güçlü bir resim düzenleme çözümü. Serif'in Affinity Designer’ı ise vektör sanatçıları ve logo tasarımcılar için profesyonel grafik uygulaması. Peki uygulamalar kullanıcılara neler sunuyor? Onur Binay/posta.com.tr
Affinity Photo, Serif tarafından geliştirilen bağımsız bir resim düzenleme yazılımı. Sunulanları göz önünde bulundurduğunuzda rakiplerine kıyasla daha düşük maliyetle abonelik gerektirmeyen, tek seferlik bir satın alma üzerine kurulu. Abonelik gerektirmeyen bir model üzerinde çalışan yazılım, Adobe Photoshop gibi resim düzenleme uygulamalarına karşı daha rekabetçi. Fotoğraf düzenleme, sanat eserleri yaratma veya grafik tasarım için grafik ve metni birleştirme yeteneğine sahip olan Affinity Photo bunların hepsini yapabiliyor.
Affinity Photo, Persona adıyla bölümlere ayrılıyor. Her Persona'nın belirli bir görevi var. Örneğin, Photo Persona fotoğraf düzenlemeden sorumlu. Buradan kırpma, fırçalama, rötuşlama, silme ve daha pek çok şeyi yapabilirsiniz. Liquify Persona, piksel düzeyinde görüntü alanlarını bozarak çarpıtma ve düzgün rötuş yapılmasına olanak tanıyor. Adobe'nin yazılımına alışkınsanız, burada kendinizi evinizde hissedebilirsiniz. UI, araç çubuğunuz solda ve özellikler paneliniz sağda yer alıyor. Burada hareket kontrolleri doğal, yeni başlayanlar programı öğrenirken kendilerini daha rahat hissedebilir. Serif, masaüstüyle iPad uygulaması arasında neredeyse aynı deneyimi sunuyor. Bu, bir fare ve klavye kullanılmasa bile işlevsellikten ödün vermeden iPad için uygun şekilde yapılmış anlamına geliyor. iPad için Affinity Photo, iPad Pro, iPad Air 2, iPad 3 ve 4, iPad Mini 5 ve iPad'i destekliyor.
Affinity Photo, kendine ait bir dizi özellik de sunuyor. Affinity Photo'daki Persona’lar, iş akışınıza uyması için belirli araçları kullanmanın farklı yolları. Sol üst köşede altı Persona var. Bunlar Fotoğraf, Seçim, Sıvılaştırma, Geliştirme, Ton Eşleme ve Dışa Aktarma. Çalışmaya devam ederken bu Persona’lar arasında aktif olarak geçiş yapabilirsiniz. Araçlar, minimum yer kaplayarak ekranın kenarlarına yerleştirilmiş. Kontrolün parmak büyüklüğünde olması tesadüf değil. Ekranın küçük bir bölümünü kapladığı için, ekran alanından ödün vermeden kontrolü size bırakıyor. Affinity Photo, Photoshop ile aynı düzeyde cihazlar arası entegrasyona sahip olmasa da, belgelerinizi aktarmanız için kullanılabilecek 50 GB ila 2 TB depolama alanı sunuyor. Ancak bu benzer bir deneyimi Adobe'nin Creative Cloud'una entegre etmek istiyorsanız, uygulamanın masaüstü sürümü için ek ödeme yapmanız gerekiyor. Affinity Photo ayrıca tüm düzenlemelerinizi gözden geçirmenizi sağlayan bir geçmiş kaydırma sekmesi içeriyor. Bu özellik, düzenlemenizin belirli bir bölümüne geri dönmek ve oradan başlamak istediğinizde gerçekten kullanışlı. Bu geçmiş sekmesine, belgenizi kapattıktan veya uygulamadan çıktıktan sonra bile erişilebilirsiniz. Geri Al düğmesi 8000 defaya kadar kullanılabiliyor.
Affinity Photo, Apple Pencil ile klavye ve fareyi destekliyor. Özellikle Photoshop için bu tür aksesuarların kullanılması önemli, çünkü yalnızca parmaklarınızla profesyonel işleri yapmanız zor. İmkansız değil, ancak bunda verimli olmak zaman alabilir. Fare kullanmadan klon damgası gibi basit araçları kullanmak zor. Ancak Affinity Photo'da sezgisel ve şaşırtıcı derecede doğru çalışıyor. Affinity Photo, programı iş akışınıza daha iyi entegre etmek için klavye kısayollarını özelleştirmenize de olanak tanıyor.
Affinity Photo, iPad için Photoshop'u birçok yönden geride bırakıyor. Daha uygun fiyatı, iPad deneyimiyle daha iyi entegrasyonu ve kullanım kolaylığı, onu rakipleri karşısında uygun bir yazılım haline getiriyor. Fotoğraf düzenlemeye yeni başlayan biriyseniz veya iPad'de Photoshop'a daha uygun bir alternatif arıyorsanız, Affinity Photo’ya bakabilirsiniz. Şunu da belirtelim bu, iPad için Photoshop'un kötü olduğu anlamına gelmiyor. hali hazırda Creative Cloud abonesi olan herkes Adobe Photoshop'u kullanabilir.
Affinity Designer ise hareket halindeyken içeril oluşturmak için tüm temel araçlara sahip bir çizim uygulaması. Güçten ödün vermeden iPad için tamamen optimize edilmiş, binlerce katmana sahip devasa tuvalleri destekleyebiliyor ve yüzde bir milyonun üzerinde yakınlaştırma yapabiliyor. Kullanıcı arayüzü güzel bir şekilde düzenlenmiş ve gezinmesi kolay. Yakınlaştırmak için sıkıştırma ve geri almak için iki parmakla dokunma gibi birçok tanıdık iPad hareketini destekliyor. Hem CMYK hem de RGB desteği ve ayrıca önyükleme için renk örneği panelinde eksiksiz bir Pantone kitaplığı ile iPad için Affinity Designer, hem dijital hem de basılı sanat eserleri oluşturmak için çok yönlü bir uygulama. Affinity Designer, vektör grafikleri oluşturmak için uygun bir dizi temel araca sahip. Şekiller oluşturabilir ve düzenleyebilir, eğriler çizebilir, fırçaları düzenleyebilir, semboller oluşturabilir, degradeler ekleyebilir ve daha fazlasını yapabilirsiniz.
Kalem aracı sorunsuz çalışıyor ve Adobe Illustrator gibi önde gelen masaüstü vektör uygulamalarıyla aynı. Basınç düzenleyici, çizgi genişliklerinin hassas bir şekilde kontrol edilmesini sağlıyor. Serbest vektör çizimini tercih edenler için, fırça ve kurşun kalem araçları, tatmin edici derecede pürüzsüz yüzeyler için gelişmiş stabilizasyonla birlikte geliyor. Tuvalin bir kısmını çizmeye başladığınızda, araç çubuklarını otomatik olarak gizleme gibi, özellikle daha küçük iPad üzerinde çalışırken yararlı olan bazı hoş sezgisel kullanıcı arayüzü dokunuşları da var. Ayrıca, UI tasarımcılarının özellikle yararlı bulacağı, yeniden kullanılabilir öğeler oluşturmak için çeşitli şekil özelleştirme seçenekleri ve kullanışlı sembol varlık yöneticisi bulunuyor.
Göze çarpan özelliklerden biri, her ikisini de kullananlar için gerçek bir zaman kazandıran Raster ve Vector modları arasında kolaylıkla geçiş yapma yeteneği. Her katmanı buna göre ayarlayabilir ve araç çubukları arasında geçiş yapmak için üstteki menü düğmesine dokunabilirsiniz. Affinity Designer'ın Raster modu, konseptleri çizmekten doku katmanları eklemeye kadar her şey için özelleştirilebilen ve ince ayarlanabilen yüzlerce fırçayla birlikte geliyor.
Uygulama iş akışını hızlandırmak için bir dizi tanıdık çoklu dokunma hareketini destekliyor. Shift ve Alt gibi kontroller yerine burada bir veya iki parmağınızı ekranda tutabilirsiniz. Geliştiriciler ayrıca uygulamanın hassasiyet, basınç hassasiyeti ve eğme işlevi açısından Apple Pencil'ın çizim özelliklerinden tam olarak yararlanmasını sağladı. Tek dezavantajı, Wacom tabletle bir masaüstü uygulamasında çalışırken yaptığınız gibi değiştiricileri ve dokunma hareketlerini iş akışınıza uyacak şekilde özelleştirmenin bir yolu olmaması. Uygulama çeşitli tipografi seçenekleriyle birlikte geliyor. Kendi yazı tiplerinizi içe aktarabilir, yollara metin ekleyebilir, karakter aralığı ve tracking’lere ince ayar yapabilirsiniz. Daha fazla özel yazı çalışması için yazı tiplerini ana hatlara dönüştürebilir veya sıfırdan yazı oluşturmak için yönergeler ekleyebilirsiniz.
Bir diğer önemli nokta da bir iPad uygulaması için sahip olabileceğiniz en gelişmiş dışa aktarma seçeneklerinin burada sunulması. Liste, EPS dosyalarından ve Print Ready PDF’lere PNG'lere ve JPG'lere kadar her şeyi ve buna ek ayrı katmanları da dışa aktarma özelliğini içeriyor. Uygulamanın AI dosyalarını içe aktarma yeteneğini de kullanışlı. Ancak dosyaları, bazıların ısrarla sahip olmakta ısrar ettiği AI olarak dışa aktaramıyorsunuz. Affinity Designer, düzenli olarak vektör grafikleri ve raster görüntülerle aynı anda çalışan illüstratörler ve grafik tasarımcılar için uygun bir yazılım. Çalışma alanının vektörden piksele geçişi nedeniyle dijital ressamların da favorisi. Yazılım için bir kerelik ödeme yapıldığı için de çok daha erişilebilir.