ABD’de yer alan Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) ve Texas Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, Jüpiter'in uydusu Europa'nın buzlu kaplı okyanuslarında, Dünya okyanuslarına benzer oranda oksijen bulunuyor olabilir.
Bilim insanları, Europa'nın okyanusuna getirilen oksijen miktarının, bugün Dünya okyanuslarındaki miktarla eşit olabileceğine inandıklarını aktardı.
Teksas Üniversitesi’ne bağlı UT Jackson Yerbilimleri Okulu Jeolojik Bilimler Bölümü'nde profesör olan baş araştırmacı Marc Hesse, “Araştırmamız bu süreci mümkün olanın alanına koyuyor. Europa’nın yeraltı okyanusu uzaydaki yaşama ilişkin sorularımızı yanıtlayabilir” ifadelerini kullandı.
Diğer taraftan araştırmacılar, Europa’nın uzaylı yaşamı aramak için en iyi nokta olduğunu, gök cisminde besin görevi görebilecek kimyasallarla birlikte oksijen ve su belirtileri tespit ettikleri söyledi. Ayrıca, Europa’nın yaklaşık 24 km kalınlığında olduğu tahmin edilen buz kabuğu, Güneş ışığı ve Jüpiter'in buzlu yüzeye çarpan yüklü parçacıkları tarafından üretilen su ve oksijen arasında bir bariyer görevi görüyor.
Hesse, “Okyanusta bildiğimiz yaşam varsa, oksijenin ona ulaşmasının bir yolu olmalı. Mevcut kanıtlara dayanan en makul senaryonun, oksijenin tuzlu su veya tuzlu su ile taşınması olduğuna inanıyorum” dedi.