"Yedekte dursun lazım olabilir" diyerek saklanan milyonlarca cep telefonu için önemli uyarı... TBMM'ye getirilen yasa teklifinde yer alan bir detaya göre 12 ay içinde sinyal alınmayan cep telefonlarının fişi çekilecek. Peki yedekte bekleyen telefonların kullanım dışı kalmaması için neler yapılabilir? İşte detaylar...
Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Meclis'e sunuldu. Tütün üretimi ve kaçakçılığıyla ilgili yeni düzenlemelerin yer aldığı teklifte, kullanılmayan cep telefonlarıyla ilgili de dikkat çeken bir detay yer aldı.
Söz konusu maddeyle, 7 yıl olan 'cep telefonlarındaki sinyal alma sınırının' 1 yıla düşürülmesi amaçlanıyor.
Yasaya göre, kesintisiz 1 yıl süreyle SIM kart takılmayan, yani telefon görüşmesine kapalı durumda olan ve SMS atılmayan, internete girilmeyen cep telefonlarının elektronik kimlik bilgileri, kayıtlı olmaktan çıkarılarak ve pasif hale getirilecek.
YENİDEN SIM KART TAKILDIĞINDA ÇALIŞACAK AMA...
1 yıl geçtikten sonra cep telefonunu son kullanan kişi bir SIM kart takarsa, telefon tekrar kullanılır yani aktif hale gelecek.
Ancak pasife alınmış telefon başkasına satılmış ya da hediye edilmişse telefonu alan kişinin SIM kartı o telefonda çalışmayacak.
NELER YAPILABİLİR?
Kötü amaçlı kullanımın önüne geçmek için hazırlanan yasadaki uygulamadan etkilenmek istemeyenlere ise uzmanlardan uyarı var.
Yasanın, kaçakçılık başta olmak üzere kötü niyetli kullanım için olduğunu hatırlatan uzmanlar "Yedekte tuttuğunuz telefonları bir yıl dolmadan internete bağlayarak, cihazınızın yasal kullanım süresini artırabilirsiniz. Mümkünse belli aralıklarla cihazı şarj edip mevcut SIM kartınızı takarak da telefonun IMEI iptalinin önüne geçebilirsiniz" uyarısında bulundu.