NASA, Mars’a göndermeden önce dört astronotun bir yıl boyunca prova yapması için Mars koşullarında yapay bir gezegen ortamı yarattı.
157 METREKARE
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), ‘Kızıl Gezegen’ Mars’a gidecek olan ilk insanlara, psikolojik olarak hazırlanmaları için bir yıllık prova yaptıracak. Dünya’dan 233 milyon kilometre uzaktaki Mars ortamı, kopyalandı. ABD Teksas eyaletindeki Houston kentinde Johnson Uzay Merkezi’nde bir simulasyon yaratıldı. Dört NASA astronotu, bir yıl boyunca 157 metrekarelik bu tesiste yaşayacak. Tesis önceki gün basın mensuplarına tanıtıldı.
YAPAY SORUNLAR
Astronotlar, dört odası, iki banyosu, bir spor salonu ve kanepeli dinlenme alanı olan bir evde yaşayacak. Astronotlar bir yıl boyunca hem en iyi performansı sergilemek hem de iyi geçinmek zorunda kalacak. NASA, ekipman arızası, yiyecek kaynağı sınırlaması gibi aksaklıklarla ekstra üretilmiş stres faktörlerini de provaya dahil edecek. Astronotların sabırları ve dayanıklılıkları test edilecek.
22 DAKİKA GECİKME
Astronotların çöpleri bile analiz edilecek ve atıkların Mars’ta yeniden nasıl değerlendirileceğine bakılacak. Ekip, tıpkı Mars’tan bağlanıyormuş gibi Dünya ile iletişim kurarken 22 dakikalık bir gecikme yaşayacak. Astronotların dördü de benzer kriterlerle seçildi. Hepsi bilim, teknoloji, mühendislik ve matematikte ileri derecelere sahip. İsteyen görevden istediği an ayrılabilecek. Bunun için her ihtimale karşın iki yedek astronot da seçildi.
Mars’ta bir yıl 678 gün sürüyor. Ama bu görevde Dünya’daki gibi 365 gün sürecek. Mars’a gidecek ilk insanların yolculuğu dokuz ay sürecek. 2.5 yıl orada kalmaları hesaplanıyor. İlk yerleşimciler, üç boyutlu yazıcı sistemleri içinde dikey çiftlik kurup kendi bitkilerini yetiştirecek.