Bilim - TeknolojiNASA kara delik sesini bir kez daha paylaştı
Paylaş
NASA kara delik sesini bir kez daha paylaştı

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), mayıs ayında kaydettiği ve insan kulağıyla duyulabilecek hale getirdiği kara delik sesini 'uzayda ses olmadığını zannedenler için' yeniden paylaştı.

Uzay boşluğunda ses dalgalarının içinden geçebileceği bir ortam yok ancak bu sessizlik, kozmik nesnelerin ses çıkarmadığı anlamına gelmiyor.

Haberin Devamı

NASA da normal koşullarda titreşecek bir ortam bulamadığı için insan kulağıyla duyulamayan bir kara delik sesini dinlenebilir haliyle bir kez daha paylaştı.

Pazar günü yaptığı paylaşımda NASA mayıs ayında kaydedilen bir kara delik sesini yeniden yayınlayarak şu ifadelere yer verdi: "Uzayda ses olmadığını zannetmemizin nedeni, çoğu uzayın bir boşluk olması ve ses dalgalarının yayılmasına imkan tanımamasıdır. Bir galaksi kümesinde o kadar çok gaz vardı ki, biz gerçek bir sesi yakalayabildik. Bu kayıtta ses, bir kara deliği duyabilmemiz için amplifiye edilip başka seslerle birlikte yeniden düzenlendi."

https://twitter.com/NASAExoplanets/status/1561442514078314496

Ses kaydında çıkardığı titreşimlere yer verilen gökada kümesi, Dünya'dan 200 milyon ışıkyılı uzaklıkta yer alan, sıcak gazla dolu ve 11 milyon ışık yılı genişliğindeki Perseus gökada kümesi. Veriler ise NASA'nın Chandra X-ray Gözlemevi'nden mayıs ayındaki Kara Delik Haftası'nda elde edildi.

Haberin Devamı

NASA, ses kaydının yakalandığına dair yaptığı ilk açıklamada, "Gökbilimciler, kara deliğin yaydığı basınç dalgalarının, kümenin sıcak gazında bir notaya çevrilebilecek dalgalanmalara neden olduğunu keşfettiler. Bu aslında insanların orta C'nin 57 oktav altında duyamayacağı bir nota" demişti.