NASA, yirmi yıl sonra Jüpiter’in uydusu Europa’yı ilk kez yakından görüntüledi. Güneş sisteminin altıncı en büyük ayı olan Europa görüntüleri izleyenleri büyüledi.
James Webb Uzay Teleskobu, son dönemde pek çok kişinin dikkatini çekiyor, ancak NASA’nın kozmosu aktif olarak keşfeden tek o aracı değil. 2016 yılında Jüpiter’e ulaşan Juno uzay aracı da önemli veriler sağlamış ve sağlamaya devam ediyor. Şimdiyse Juno, Jüpiter’in uydusu Europa’yı ilk kez yakından görüntüledi.
Juno, 5 Ağustos 2011'de Cape Canaveral'dan fırlatıldı ve 5 Temmuz 2016'da Jüpiter'in yörüngesine ulaştı. 2021'de ise uzay aracı Jüpiter'in en büyük ayı olan Ganymede'nin ilk görüntülerini gönderdi ve rotasını Europa’ya ayarladı. 29 Eylül’de ise Juno, buzunun altında okyanus olduğu düşünülen Europa’nın sadece 352 kilometre yakınından uçarak detaylı fotoğraflar elde etti. Tamamen işlenmiş görseller ise yakında paylaşılacak.
Europa esasında daha önce de 350 kilometreden daha alçak yörüngeden gözlemlenmişti. Buzlu ay, en sonra 2000 yılında NASA’nın Galileo sondası ile bu kadar yakından gözlemlenmişti. Juno ise yakın uçuşunda Europa’nın ekvator bölgesinin kuzeyinde yer alan Annwn Regio adlı spesifik bir konuma odaklandı.
Gezegen Bilimleri Enstitüsü'nde Candy Hansen, elde edilen görüntülerin yaklaşık 20 yıl önceki görüntüler ile kıyaslanacağını ve ayın yüzeyinin ne derecede değiştiğini belirlemek için kullanacaklarını belirtti. Ayrıca JunoCam tarafından çekilen yüksek çözünürlüklü görseller Europa’nın haritalandırılması için de son derece önemli olacak.