"Uykuları kaçıracak kadar büyük bir problem değil ama..."
Orta boy yıldızımızda yoğun aktivite gözleniyor.
Neyse ki bu Güneş aktivitesi oldukça normal ama büyüleyici olmadığını da söyleyemeyiz. Güneş’i 2010 yılından bu yana uzaydan izlemeye devam eden NASA Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO) adındaki uzay aracı, geçtiğimiz hafta boyunca Güneş yüzeyinde oluşan güçlü patlamalar ve madde salınımları gözlemledi.
Dünya’daki fırtına mevsimleri ya da iklim örgülerine benzer olarak Güneş de 11 yıllık periyodlara sahip “hava döngülerine” sahip. Güneş döngüsü boyunca yıldızımızın aktivitesi 5,5 yıl boyunca artıyor ve sonrasında azalıp tekrar döngüye devam ediyor.
Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi Uzay Hava Tahmin Merkezi’nden bilim insanı Mark Miesch, konuyla ilgili Mashable’a bu yılın başlarında yaptığı açıklamasında "Fırtına mevsimlerinin uzaydaki eşdeğeri diyebiliriz. Şimdi de bir yenisi başlıyor" dedi.
Şu anki döngüde Güneş aktivitesi, Temmuz 2025’te zirve noktasına ulaşacak. Aşağıdaki videoda gördüğünüz patlamaların sebebi de tam olarak bu. Son aktivitede yedi adet Güneş patlaması (Güneş’in yüzeyinde yaşanan ışık patlamaları) ve 18 taçküre kütle atımı (Güneş’in yüzeyinden plazma adı verilen çok sıcak gaz atımları) yaşandı.
SDO uzay aracı, her 10 saniyede Güneş’in oldukça canlı görüntülerini yakalıyor. Bu görüntüler de büyüleyici bir detay seviyesine sahip. Hatta NASA şöyle diyor: "Her görüntü, HD kalitedeki bir videonun sekiz katı kalitede."