Bilim - TeknolojiPC'niz aşırı mı ısınıyor?
Paylaş
PC'niz aşırı mı ısınıyor?

PC'niz ısınıyor olabilir, peki ama ısı sınırlarını aşıp aşmadığını nasıl anlayabilirsiniz?

Aşırı ısınma, bilgisayarınızın performansını ve sabit diskinizin ömrünü olumsuz etkileyebilir. Peki bilgisayarınızın ısı sınırlarını aşıp aşmadığını nasıl anlayabilirsiniz? Yüksek ısının PC'nize zarar verip vermediğini anlamak zor olabilir, ancak bakmanız gereken bazı işaretler var.

Isı nasıl oluşuyor?

Elektrik enerjisini kullanan her şey, ısı üretir çünkü ısı, elektriğin bir yan ürünüdür. Bilgisayarınız içerisindeki bileşenler, özellikle işlemciniz ve grafik işlemciniz (GPU), rahatça ısı üretebilir.

Oyun oynamak, DVD izlemek, dosya paylaşmak, video işlemek gibi işlemler, işlemcinize yük getirir. Birkaç işi aynı anda yaptığınızda ise aşırı ısınma sözkonusu olabilir.

Neye dikkat etmeli?

Isı, performansı etkilese de PC'nizi kullanmanıza genellikle engel olmaz. Bilgisayarınız yavaşlıyor ve donuyorsa, bunun nedeni bileşenlerinin aşırı ısınması olabilir. PC'niz ısındığında fanların daha hızlı çalışmaya başladığını da duyabilirsiniz.

PC'lerde aşırı ısınma durumunda kalıcı hasarı engellemeye yönelik kapatma özellikleri bulunmaktadır. Bazı durumlarda sistem soğuyana kadar tamamen kapatılabilir.

Bilgisayarınızın içine erişebiliyorsanız, bileşenlere dikkatle dokunun. Bileşenler sıcak olabilirler, ancak elinizi yakacak kadar sıcak olmamalıdır.


Aşırı ısınma mı, yoksa sadece ısınma mı?

Aşırı ısınma mı, yoksa sadece ısınma mı?

Bilgisayarlar, olumsuz bir etki olmaksızın ısınabilirler. Fanlarınız çalışıyorsa, genellikler her şey yolundadır. Ancak fanlarınız her zaman en üst düzeyde çalışıyor ve gürültü çıkarıyorsa, bu aşırı ısınmanın işareti olabilir.

Fanı hiç duymuyorsanız, bu da bir sorunun işareti olabilir. Bozuk bir fan, sisteminizin aşırı ısınmasına neden olabilir. Bu durumda PC'niz normalden yavaş çalışacaktır. Bazı durumlarda donabilir, kendi kendine kapanabilir veya yeniden başlatabilir, hatta karşınıza mavi ekran çıkarabilir.

Performansı etkileyebilen virüsler gibi farklı etkenlerde olabilir, bu yüzden bir antivirüsle sisteminizi taramanızda fayda olacaktır. Windows'ta Görev Yöneticisi'ni kullanarak hangi işlemlerin işlemciyi yoğun olarak kullandığını görebilirsiniz.

Bozuk fan dışında bileşenlerin kasa içinde doğru konumlandırılmaması ve hava akışına engel olması da aşırı ısınmaya yol açabilir. Odanınız çok sıcaksa, bu da sisteminizin sıcaklığının artmasını sağlayacaktır.


PC'ler için en iyi sıcaklık hangisi?

PC'ler için en iyi sıcaklık hangisi?

Bilgisayarlar, "oda sıcaklığında" en yüksek performans verecek biçimde tasarlanırlar. Bilimsel olarak bu sıcaklık, 20 santigrat dereceyle 26 santigrat derece arasındadır. 27'nin üzerindeki sıcaklıkların PC'nize zarar verme olasılığı vardır.

Soğuk hava, sıcak kadar tehlikeli değildir. Yani 20'nin altındaki sıcaklıklarda çok endişelenmenize gerek yoktur.

İşlemcinizin sıcaklığına BIOS üzerinden göz atabilirsiniz. İşlemcinizin sıcaklığı, odanızdan daha sıcak olacaktır, yani ilk gördüğünüzde panik yapmanıza gerek yok. Genel olarak işlemcinizin 75 derecenin üzerine çıkmaması gereklidir.

PC'nizin sıcaklığını düşürmek için kasanızın ve fanlarınızın temiz olup olmadığını kontrol edin. Kasanın havalandırmasının iyi olmasına dikkat edin ve PC'nizle birlikte gelen kılavuzlardaki talimatlara da kulak verin.

Resimlerle: Tarihten en çekici 9 bilgisayar tasarımı!

Kaynak: CHIP Online

Haberin Devamı