'Bugün ne pişirsem?' diyenlere günün menüsü (10 Mayıs 2021)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... İşte damak zevkinize uyacak, Ekşili yuvalama, İzmir köfte, mercimek köftesi ve bisküvili pasta tarifi...

EKŞİLİ YUVALAMA TARİFİ
MALZEMELER
Yemek için:
Yarım soğan
1 diş sarımsak
1 dolu yemek kaşığı domates salçası
300 gram parça et
2 yemek kaşığı tereyağ+biraz sıvı yağ
2. 5 – 3 su brd önceden ıslatılmış nohut
Tuz-pul biber
Su
Köfte için:
1. 5 su bardağı ince bulgur
Yarım soğan
1 dolu yemek kaşığı domates salçası
1 yumurta
Yarım su bardağı un
Tuz
Üzeri için (arzuya göre);
Zeytin yağı+nane
Limon suyu veya limon tuzu
NASIL YAPILIR?
Et yeteri kadar yağda kavrulur.
Soğan eklenir kavrulur salça kokusu çıkana kadar kavrulur.
Nohut ve sarımsak ilave edilir biraz kavrulur.
Yeteri kadar su eklenir tuz ve pul biberi ayarlanır, düdüklü tencerede nohutla pişirilir.
Köfte için: bulgu ılık su ile ıslatılır. 10-15 dk bekletilir.
Yumuşayan bulgura yumurta soğan un salça tuz eklenir.
Yapılan hamurdan nohuttan büyük toplar yapılır. Ufak kasede su bulundurulur. Hamur elimize yapışmasın diye elimizi ara ara suya batırıyoruz.
Köftelerin birbirlerine yapışmaması için un serpilmiş tepsiye dizilir.
Pişen nohutların içine köfteler atılır. Köfteler kaynatılarak pişirilir.
Pişen çorbaya zeytin yağda kavrulmuş nane ve limon suyu dökülür.

İZMİR KÖFTE TARİFİ
MALZEMELER
Malzemeler
500 gr orta yağlı kıyma
2~3 sivri biber
1 küçük boy rendelenmiş soğan
Yarım demet maydanoz
Tuz
Kimyon
Karabiber
1 yemek kaşığı galeta unu
1 yumurta
3 dilim bayat ekmek içi
3 patates
Kızartmak için ayçiçeği yağı
Sosu için
3 domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Kırmızı toz biber
İzmir köfte nasıl yapılır?
Köfte için, kıymayı çukur bir kaba alın. Rendelenmiş soğan, galeta unu, yumurta, bayat ekmek içi, çok ince kıyılmış maydanoz, tuz ve baharatı ekleyip iyice yoğurun.
Köfte harcından cevizden biraz daha büyük parçalar koparıp oval köfteler hazırlayın. Kızgın yağda hafifçe kızartıp kağıt havlu üzerine aktarın.
Patateslerin kabuğunu soyup elma dilimi şeklinde kesin. Tuzla tatlandırdıktan sonra kızgın yağda hafifçe kızartın.
Aynı şekilde kağıt havlu üzerine aktarın. Yemeğin sosu için domatesleri elma dilimi şeklinde doğrayıp salça ile birlikte zeytinyağında karıştırmadan 10 dakika pişirin.
Tuz ve toz biberi ekleyip tatlandırın. Sosu ocaktan alın. Isıya dayanıklı bir kaba köfteleri ve patatesleri yerleştirin.
Hazırladığınız sosu patates ve köftelerin üzerinde gezdirin. Sivri biberlerin çekirdeklerini temizleyip iri parçalar şeklinde doğrayıp ilave edin.
Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 15 dakika pişirin.
Fırında İzmir köftesini, pirinç pilavı ve fava ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Mercimek köftesi tarifi
MALZEMELER
1 su bardağı kırmızı mercimek
1,5 su bardağı ince köftelik bulgur
1 baş kuru soğan
1 demet maydanoz
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 demet taze soğan
2 yemek kaşığı salça (biber ve domates salçası karışık kullanabilirsiniz)
3 su bardağı su (gerekirse yoğurma aşamasında biraz daha eklenebilir)
Yeteri kadar tuz
Kimyon
Pul biber
Karabiber
Nasıl yapılır?
Mercimek köftesi yapmak için mercimekler yıkanır ve uygun bir tencereye alınarak, üzerini 3 su bardağı su ilave edilir. İyice yumuşayıncaya kadar haşlanır.
Suyunu çekince bulgur içine atılır ve yarım saat kadar tencerenin kapağı kapalı olarak bekletilir.
Ayrı bir tavada ince kıyılmış soğan sıvı yağda hafif pembeleşene kadar kavrulur, içine salça ilave 1-2 dakika daha kavrularak ocaktan alınır.
Yarım saat dinlenen mercimeklere, kavurduğumuz salçalı soğan eklenir ve el yakmayacak bir sıcaklığa geldiğinde, güzelce yoğurulur.
İyice karışan köfte harcına tuz ve baharatlar ilave edilerek, tekrar yoğrulur.
Son olarak ince kıyılmış maydanoz, ince kıyılmış yeşil soğan ilave edilir. Malzemelerin güzelce karışması sağlanır
Köfte harcı biraz soğuduktan sonra, bütün malzemeler el ile yoğrularak yumurta büyüklüğünde parçalar koparılır.
Köftelere şekil verilerek, marul veya roka yaprakları üzerine dizilir.

Bisküvili pasta tarifi
MALZEMELER
3 paket petibör bisküvi
Kakaolu puding için;
6 su bardağı süt
4 yemek kaşığı kakao
1 su bardağı toz şeker
3 tepeleme yemek kaşığı un
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı tereyağı
Üzeri için;
BisküviÇilek
NASIL YAPILIR?
İlk olarak puding malzemelerini karıştırıp paketinde yazdığı gibi karıştırarak pişirelim. Altının pişerken tutmaması için ateşi çok yüksek açmamaya ve sürekli karıştırmaya dikkat edelim.
Sonra istediğiniz tepsinin altını çok hafifçe biraz ıslatalım ve bisküvileri dizelim.
Pudingden üzerini örtecek kadar gezdirelim.
Bisküvi ve puding bitene kadar eşit bir şekilde kat kat dizelim. Son kat olarak pudingle kapatalım.
Oda sıcaklığına kadar ılıyan pastayı buzdolabında 1-2 saat dinlendirelim.
Servis yapmadan önce dilimleyerek süsleyelim.