"Bugün ne pişirsem" diyenlere günün menüsü (27 Şubat 2020)
Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer "Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem? " diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak ezogelin çorbası tarifi, karnabahar kızartması tarifi, sebzeli bulgur pilavı tarifi ve kadayıflı kek tatlısı tarifleri.
Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı olacak günün menüsünde ezogelin çorbası tarifi, karnabahar kızartması tarifi, sebzeli bulgur pilavı tarifi ve kadayıflı kek tatlısı tarifi var.
Ezogelin çorbası tarifi
Ezogelin çorbası malzemeleri
- 2 çay bardağı mercimek
- 3 yemek kaşığı pirinç
- 2 yemek kaşığı bulgur
- 1 adet soğan
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 6 su bardağı sıcak su
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı tuz
Ezogelin çorbası yapılışı
Sıcak suyu geniş bir tencerede kaynatın. Yıkayıp suyunu süzdüğünüz 2 çay bardağı kırmızı mercimeği tencereye aktarın. 3 yemek kaşığı pirinci, 2 yemek kaşığı bulguru ve 1 tatlı kaşığı tuzu tencereye aktarın. Yaklaşık 35 dakika, kırmızı mercimekler yumuşayana kadar pişirin. Ayrı bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağını eritin. Üzerine 1 adet küp doğranmış kuru soğanı ekleyin ve kavurmaya başlayın. Kavrulan soğanlara 1 tatlı kaşığı domates salçasını ekleyin. 1 tatlı kaşığı naneyi ekleyip, 2 dakika daha kavurun. Kavrulan sosunuzu ocaktan alın. Bakliyatları kaynattığınız tencereye kavrulan salçalı soğan karışımı ekleyin. Sonra hızlıca karıştırdığınız çorbayı 10 dakika daha pişirin. Limon suyu ve pul biber ilavesiyle sıcak olarak servis edin.
Karnabahar kızartması tarifi
Karnabahar kızartması malzemeleri
- 1 adet orta boy karnabahar
- 5 su bardağı sıcak su
- 1 tatlı kaşığı un
Karnabahar kızartması harcı için
- 1 su bardağı süt
- 2 adet yumurta
- 1 çay kaşığı tuz
- 4 yemek kaşığı un
Karnabaharı kızartmak için
- 1 su bardağı sıvı yağ
Karnabahar kızartması yapılışı
Sert yapıda olan kök kısmını kestiğiniz ve yeşil yapraklarını temizlediğiniz orta boy karnabaharı, çiçeklerine ayırın. Karnabaharın kendine has kokusunu alması ve sindirimi rahatlatması adına tencereye aktardığınız unlu sıcak suda karnabaharları 6-8 dakika kadar haşlayın. Haşlanan karnabaharları suyunu süzdürdükten sonra bir kevgir yardımıyla servis tabağına çıkartın. Kızartma harcı için; ayrı bir kaba aldığınız yumurtalar, süt, un ve tuzu bir çırpıcı yardımıyla pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın. Sıvı yağı geniş tabanlı bir tavada kızdırın. Kızartma harcına tamamen batırdığınız haşlanmış karnabaharları, kızgın yağda altın sarısı renk alana kadar kızartın. Fazla yağını bırakması için kağıt havlu üzerinde beklettiğiniz kızarmış karnabaharları, ılık olarak arzuya göre yoğurt sosuyla birlikte servis edin.
Sebzeli pilavı tarifi
Sebzeli pilavı malzemeleri
- 1.5 su bardağı pirinç
- 2 yemek kaşığı şehriye
- 1 adet kapya biber
- 1 su bardağı haşlanmış mısır (konserve de olur)
- 1 su bardağı bezelye
- 1 su bardağı tavuk suyu
- 1,5 bardak su ( kaynar su)
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
Sebzeli pilav yapılışı
Pilav tenceresine 2 yemek kaşığı sıvı yağ eklenir ve kızdırılır. Kızan yağın içerisine tel şehriye eklenir. Pembeleşen şehriyenin üzerine pirinçler koyulur ve 1 - 2 dakika kavrulur. Üzerine minik küp küp doğranmış kapya biber, bezelye ve mısır eklenir. Hemen ardından kaynar su ve tavuksuyu eklenir ve tuz içerisine koyulup iyice karıştırılır. Kısık ateşte iyice suyu çekene kadar pişirilir. Suyu tamamen çektiğinden emin olduğunuzda ocaktan alıp dinlenmeye bırakınız.
Kadayıflı kek tatlısı tarifi
Kadayıflı kek tatlısı malzemeleri
- 2 yumurta
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1/2 çay bardağı toz şeker
- 1 su bardağı un
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 1 su bardağı ceviz içi
- 200 gr çiğ kadayıf (kavrulmuş)
- 1 yemek kaşı toz şeker(kadayıfı kavururken kullanılacak)
Kadayıflı kek tatlısı şerbet için:
- 2 su bardağı şeker
- 2, 5 su bardağı su
Kadayıflı kek tatlısı yapılışı
Kadayıfı 1 yemek kaşığı toz şekerle kavurun. Cam tepsinin dibini yağlayıp kadayıfın yarısını serpiştirin. Kek harcını hazırlamak için karıştırma kabına yumurtaları ve şekeri ekleyip iyice çırpın. Sırasıyla yağ, un, vanilya ve kabartma tozunu ilave edip çırpmaya devam edin. Son olarak cevizi ve kadayıfın yarısını da ekleyerek kek harcını tepsiye yayın. Kalan kadayıfı da en üste serpiştirip orta dereceli fırında pişirmeye bırakın. Keki fırından çıkarıp şerbeti hazırlayın. İlk sıcağı çıkan şerbeti soğuyan kekin üzerine dökün. Şerbeti çekince servis edin.