'Bugün ne pişirsem?' diyenlere günün menüsü (3 Mayıs 2021)

'Bugün ne pişirsem?' diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... İşte damak zevkinize uyacak, tavuk suyu çorba, fırında tavuk, pirinç pilavı ve mozaik pasta tarifleri...

TAVUK SUYU ÇORBA TARİFİ
Tavuğun istediğiniz her hangi bir yeri derili olmalı(1 tam büyük but kafi gelir)
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı sıvı yağ
Tuz
Pul biber
3 avuç tel şehriye
2-3 dal maydanoz
Terbiye için:
Yarım limon suyu
1 yumurta sarısı
NASIL YAPILIR?
Öncelikle tavukları haşlıyoruz. Ben küçük bir tencerede az miktarda yaptığım için ölçü böyle ve tavuk az siz miktarı ve tavuğu arttırıp daha fazla yapın her şeyin 2 katı size ölçü olabilir. Bu ölçüler ile minik bir tencere çıkıyor.
Tavuğu haşlayıp başka bir kaba suyunu süzelim.
Tenceremizde tereyağı ve sıvı yağı eritip unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavuralım.
Sonra tavuk suyunu ekleyelim.
Üzerine 1 bardak kadar da normal kaynar su ekleyelim. Eğer tavuk suyu tam gelirse başka suya gerek yok ama kesin gerekiyor çünkü kaynarken tavuk suyu biraz kayıp yaşıyor unutmamak lazım.
O suda kaynara çıkınca tel şehriye ekleyelim.
Başka bir yerde bir yumurta sarısı ve yarım limon suyu ile terbiye hazırlayalım.
İşte bu kısım çok önemli. Çorbamızın kesilmemesi için; Terbiyeyi bir elle karıştırarak içine sıcak çorbadan alıp hemen karıştıralım terbiye iyice karışana kadar bu işlemi yapalım sonra çorbayı karıştıra karıştıra tencereye dökelim ve kaynara çıkana kadar sürekli karıştıralım ki kesilmesin. En önemli kısım burasıdır.
Daha sonra indirmeye yakın pul biber ,karar biber ,tuz ve biraz maydanoz ekleyip 5 dk daha kaynatıp altını kapayalım.
Çok lezzetli bol şifalı çorbamız hazır bence kesin yapıp yiyin afiyet olsun.

FIRINDA TAVUK TARİFİ
4-5 adet tavuk but
2 adet kuru soğan
7-8 adet sarımsak
6-7 adet Patates
2-3 adet yeşil sivri biber
2 adet rende domates
Yarım limon ( tavukları ovmak için)
1 tatlı kaşığı toz şeker
Üst sosu
1 kaşık domates salçası
2 tatlı kaşığı Kekik
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2-3 bardak sıcak su
Tuz
Karabiber
NASIL YAPILIR?
Tavuklarınızı güzelce yıkayınız.
Patatesleri yıkayıp yuvarlak yuvarlak dilimleyiniz.
Biberleri 4-5 cm eninde geniş geniş doğrayınız
Domateslerinizi rendeleyiniz.
Soğanlarınızı soyup halka halka doğrayınız.
Sarımsaklarınızı soyup hazır ediniz.
Tepsinizi ya da kare borcamınızı alınız.
Tepsinizi 2 kaşık sıvı yağ ile yağlayınız.
Tepsinizin en altına yuvarlak kesilmiş patateslerinizi güzelce sıralayınız. Üstlerine tuz ve karabiber serpiniz.
Patateslerin üzerine soğanları sonra sarımsakları diziniz.
Sonra sivri biberleri,
Biberlerin üzerine rende domateslerinizi dökünüz.
Bu malzemelerin üzerine yıkanmış tavuklarınızı diziniz.
Tavuklarınızı yarım limon ile tepsideyken ovunuz.
Limon ile ovulmuş tavuklarınızın üzerlerine 1 tatlı kaşığı toz şekeri bölüştürerek paylaştırınız, serpiştiriniz. çok şeker de eklemeyiniz 1 tatlı kaşığı yeter bu kadar şekeri hepsine bölüştürünüz.
Tavuklar hazır sıra sosumuz da, derin bir kasede 1 kaşık domates salçasını (2-3 bardak su ile açınız içine 2 tatlı kaşığı kekik ve 2 yemek kaşığı sıvı yağı ekleyiniz.
Biraz tuz, biraz karabiber ekleyerek sosunuzu karıştırınız.
Sosunuzu kepçe ile yanlardan koyarak( boca etmeyerek ki, sos limonla ovulmuş tavukların üstüne gelmesin tavuklar nar gibi kızarsın)Yanlardan tepsideki malzemelerin üzerine dökünüz.
Tepsinize sosu koyduktan sonra çok yavaşça şöyle bir sallayınız ki sos altta ki malzemenin her yerine değsin ama üstte ki tavuklara değdirmeyin.
200 derece de ısınmış fırında 45-50 dakika daha doğrusu tavuklar kızarana suyu da bitmemiş azalmış olana kadar pişiriniz.

PİRİNÇ PİLAVI TARİFİ
MALZEMELER
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1,5 su bardağı baldo pirinç
1 çay bardağı şehriye
2 su bardağı sıcak tavuk suyu
1 adet kesme şeker
4 damla limon suyu
1/2 çay kaşığı tuz
NASIL YAPILIR?
Tereyağı ve ayçiçek yağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde kızdırın. Şehriyeleri ekleyin rengi değişene kadar kavurun.
Berrak bir su çıkana kadar soğuk suda yıkadığınız pirincin fazla suyunu süzdürün. Şeffaf bir görünüm alana kadar pirinçleri kavurmaya başlayın.
Pirinçlerin tane tane olması ve beyazlığını koruması için esmer şeker ve taze sıkılmış limon suyunu ilave edin.
Sıcak tavuk suyunu katıp tuzla tatlandırın. Sadece bir kez tahta bir kaşıkla karıştırdığınız pilavı, kapağını kapattığınız pilav tenceresinde kısık ateşte 10-12 dakika pişirin.
Sürenin sonunda pirinçler uzayıp suyunu çektiğinde pilavın üzerine kağıt havlu örtün, kapağını kapatın. Arzuya göre tencereyi de nemli bir mutfak beziyle sarıp demlenmesi için bir kenarda bekletin.

MOZAİK PASTA TARİFİ
MALZEMELER
300 gram petibör bisküvi
1 su bardağı süt
3 yemek kaşığı kakao
5 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı/margarin
1 su bardağı ceviz veya fındık (isteğe bağlı)
NASIL YAPILIR?
Mozaik pasta için öncelikle bisküvileri kırıyoruz, kırarken de fazla ufalamamaya dikkat ediyoruz.
Margarin veya tereyağını bir tavada eritiyoruz.
Eriyen yağı, sütü, şekeri ve kakaoyu bir kabın içerisinde güzelce karıştırıyoruz.
Elde ettiğimiz karışımı, kırmış olduğumuz bisküvilerin üzerine döküyoruz veya tam tersi bisküvileri bu karışımın içine ekleyebilirsiniz. Bu aşamada isteğe göre ceviz, fındık veya Antep fıstığı da ilave edebilirsiniz.
Daha sonra bisküvileri ezmemeye özen göstererek, iyice karıştırıyoruz.
Karışımı streç folyo arasına alarak, elimizle rulo şeklini veriyoruz veya uzun ince kabınız varsa onun içine de yerleştirebilirsiniz daha düzgün şekilli oluyor.
Servis etmeden önce, buzlukta 2-3 saat kadar dinlenmeye bırakıyoruz.
Daha sonra dilimleyerek servis ediyoruz.