Bugün ne pişirsem?' diyenlere günün menüsü (6 Haziran 2021)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... İşte damak zevkinize uyacak kremalı mantar çorbası, sulu köfte, piyaz ve süt helvası tarifleri...

KREMALI MANTAR ÇORBASI TARİFİ
Kremalı mantar çorbası malzemeleri
- 250 gram mantar
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1/2 su bardağı krema
- 2 yemek kaşığı un
- 5 su bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
Kremalı mantar çorbası yapılışı
Üzerlerini nemli bir bez yardımıyla temizlediğiniz mantarları küçük parçalar ya da ince dilimler halinde kesin. Kuru soğanı küçük küpler halinde kesin. 3 yemek kaşığı zeytinyağını geniş bir tencerede kızdırın.
Doğranmış kuru soğanları ekleyip kavurmaya başlayın. Mantarları katıp hafif bir renk alıp suyunu çekene kadar kuru soğanlarla birlikte kavurma işlemini sürdürün.
Kavrulan mantar ve kuru soğanlara sıcak su ekleyip kısık ateşte kaynamaya bırakın. Ayrı bir tavada kalan zeytinyağını kızdırıp azar azar un ekleyin.
Kısık ateşte sürekli karıştırıp kokusu çıkana kadar kavurun. Kaynamakta olan çorba suyundan kavrulmuş una ilave edip bir çırpıcı yardımıyla hızlıca karıştırarak kıvamını açın.
Hazırladığınız unlu terbiye karışımını çorba tenceresine aktarın.
Tuz ve taze çekilmiş tane karabiber ile tatlandırın. Aralarda karıştırarak orta ateşte kaynamaya bırakın. Son olarak kremayı ekleyip kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.
İnce ince doğranmış maydanoz yaprakları eşliğinde sıcağı sıcağına servis yapın.

SULU KÖFTE TARİFİ
Sulu köfte malzemeleri
- 250 gram kıyma
- 2 adet patates1 adet havuç
- 1 adet soğan
- 1 çay bardağı köftelik bulgur
- 1 adet yumurta
- 1 adet kabartma tozu
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Maydanoz
- Toz kırmızıbiber
- Karabiber
- Kimyon
- Tuz
Sulu köfte yapılışı
Geniş bir kaba kıymayı alın, üzerine incecik kıyılmış soğanı ve maydanozu ekleyin. Yumurta, köftelik bulguru ekleyin ve yoğurun.
Ardından toz kırmızıbiber, karabiber, kimyon ve tuz eklenir. Köfteyi iyice yoğurun, ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve parçaları yuvarlayın. Yuvarladığınız köfteleri un dolu tepside bekletin. Geniş bir tencereye yağı ve soğanları alın.
Soğanlar kavrulduktan sonra salçayı, tuzu ve küp küp doğranmış patates ve havucu ilave edin, tencereyi karıştırın.
Üzerini geçecek kadar sıcak suyu tencereye aktarın. 10 dakika kadar pişirin. Pişen patateslerin içine unlanan köfteleri ekleyin.
Tencerenin kapağını kapatın ve köfteler pişene kadar pişirin. Üzerine baharat serperek servis edebilirsiniz.

PİYAZ TARİFİ
Piyaz malzemeleri
- 1,5 su bardağı haşlanmış fasulye
- 2 orta boy soğan
- 1 orta boy domates
- 2 adet yeşil biber
- Yarım demet maydanoz
Piyaz sosu için:
- Yarım limon
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2-3 yemek kaşığı sirke
- Tuz
Piyaz yapılışı
Haşlanmış fasulyeleri salata tabağına alın. Piyazlık doğranmış soğanları ve ince ince kıyılmış maydanozu birbirine karıştırın.
Domatesleri ufak küpler halinde doğrayın. Biberlerin çekirdeklerini çıkartıp doğrayın. Fasulyeye sırasıyla soğanı ekleyip karıştırın.
Daha sonra domateslerin ekleyip karıştırın ve son olarak biberleri ekleyip karıştırın.
Sirke, limon suyu ve zeytinyağından yaptığınız sosu üzerinde gezdirin. Tuzu ekleyip servis edin.

SÜT HELVEASI TARİFİ
Süt helvası malzemeleri
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Yarım su bardağı un
- 2.5 su bardağı süt
- 3⁄4 su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilya
Süt helvası yapılışı
Tereyağını bir tencereye alıp eritin ve üzerine unu ekleyip 2-3 dakika kavurun. Sütü yavaşça ekleyip sürekli karıştırın. Toz şekeri ilave edip kaynatın.
Son olarak vanilyayı ekleyip karıştırın ve ocaktan alın. Karışımı güveç kaplarına paylaştırın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirin.