Büyüme ve gelişme geriliği neden olabilir?
Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği'nin açıklamalarına göre, normal büyüm ve gelişme sağlığın en önemli göstegelerinden biri.
Normal büyüme için gerekenler:
- Sağlıklı hücre yapısı
- Yeterli beslenme
- Sportif aktivite
- Büyümeyi etkileyen hormonların ve büyüme faktörlerinin varlığı
Büyüme nasıl gerçekleşir?
Büyüme, hücrelerin bölünerek çoğalması ile başlıyor. Ardından hücreler genişliyor ve belli işlevler kazanıyor. Bu aşamaların ideal bir şekilde devam edebilmesi için çocuğun büyüme faktörlerinin ve genetik yapısının sağlıklı olması gerekiyor.
Bu anlamda çocuğun büyüme ve gelişmesi; bebeğin doğum öncesi yaşadığı ortamla, yani annenin sağlık durumu, beslenmesi, hastalıkları ile de ilişkili.
Doğumdan sonra büyümeyi etkileyen faktörler değişiklik gösteriyor. Doğumdan sonra çocuğun ilk 24 ayına kadar dengeli beslenebilmesi, hastalıklardan korunması, sevgi ile büyütülmesi de devreye giriyor.
Çocuğun büyümesini ve gelişmesini sağlayan en önemli faktör büyüme hormonu. Bu hormon da hem genetik hem de çevresel etkilere bağlı.
Bu haber ilginizi çekebilir: Çocukta kısa boyun nedeni bu hormon!
Diğer bir yandan çocuktaki kronik hastalıklar; böbrek, kalp, karciğer hastalığı gibi durumlar büyüme hormonu eksikliğine yol açabiliyor.
Sosyoekonomik düzeyi iyi olan ülkelerde beslenme bozukluğuna bağlı büyüme gerilikleri çok az görülürken, Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği'nin açıklamalarına göre ülkemizdeki büyüme geriliklerinin önemli bir kısmı nutrisyonel boy kısalığı olarak adlandırılan beslenme yetersizliğine bağlı olarak ortaya çıkıyor.
Bu haber ilginizi çekebilir: Çocuklar neden erken yatmalı? Çocuğunuz doğru saatlerde mi uyuyor?