Peki alerjiler nasıl ortaya çıkar?
Alerjileri bağışıklık sistemimizin verdiği bir hata gibi düşünebiliriz. Normalde bağışıklık sistemimiz bizi mikroplardan ve hastalıklardan korur. Bunu bizi hasta edebilecek virüs, bakteri gibi patojenlerle savaşmamıza yardımcı olan antikorlar üreterek yapar. Ancak bir gıda alerjimiz olduğunda bağışıklık sistemimiz bu gıdayı tehlikeli olarak yanlış anlıyor demek.
Aynı durum penisilin gibi bir ilaç, ev akarı ya da polen alerjilerinde de geçerli. Aslında bu gıdaların ya da maddelerin kendileri zararlı değildir, ancak vücudumuzun tepki şekli onların zararlı olduğu yönünde olur.
Örneğin süt alerjisi olan bir bebek ya da çocuk, süt ve süt ürünleri içeren bir besin aldığında (ki bazıları için buna anne sütü bile dahil), bağışıklık sisteminin buna karşı geliştirdiği antikorlar, vücut kimyasalları kan dolaşımına salınır. Bu kimyasallardan biri histamindir. Sonrasında alerjik bebek ya da alerjik çocuk gözlerini, burnunu, boğazını, solunum sistemini, cildini ve sindirim sistemini etkileyen semptomlar yaşamaya başlar.
Alerji belirtileri
Alerji semptomları arasında kaşıntı, kurdeşen, hırıltı, boğuk ses, öksürük, karın ağrısı, mide bulantısı, burun akıntısı, dil ya da dudakta karıncalanma ve ishal de yer alır.
En ciddi vakalarda alerji semptomları anafilaksi dediğimiz yaşamsal risk taşıyan bir boyuta varabilir.