Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Yunan mevkidaşına Lozan eleştirisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Yunan mevkidaşına Lozan eleştirisi

Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Yunan mevkidaşına Lozan eleştirisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yunanistan'da mevkidaşı Prokopis Pavlopulos ile ortak açıklama yaptı. Erdoğan Lozan Anlaşması'nın güncellemesi gerektiğini söyledi, Pavlopulos ise "Ben kendim hukuk fakültesi hocasıydım. Hukuk ilkelerinin güncelleşmesi reformu mümkün değildir" ifadelerini kullandı. Erdoğan da, "Siyaset hukukunda anlaşmaların güncellenmesi vardır" şeklinde yanıt verdi.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları...

Lozan konusunda hala anlaşılmayan bazı incelikler var. Bu anlaşmanın 11 taraf ülkesi vardır. Japonya bile var. İngiltere, Portekiz var. 94 yıl içerisinde dünya adeta yeniden inşa ediliyor. Türkiye ile Yunanistan arasında bir çok şey gelişti. Mesela Lozan'da buradaki Türklerle ilgili Müslüman azınlık ifadesinin geçtiğinden bahsediyorsunuz. Aynı zamanda AİHM'de Türk ifadesi geçmektedir. Batı Trakya'da yaşayan Müslümanlar inandıklarını Lozan'a göre yaşayabiliyor mu? Ne yazık ki bugün atanan baş müftü ile yönetiliyorlar. Türkiye'de Patrik atanmaz seçilir. Bize verilen isimleri vatandaş yapıp Sen Sinod Meclisi'ne üye yaptık. Şu anda 17 üye var. Nasıl oluyor da Lozan anlaşmasının uygulamada olduğunu söylüyoruz. Lozan demek ki uygulamada değil.


"TÜRK KELİMESİNİ BİLE HAZMEDEMİYORLAR"


Bunu bir çok Başbakan arkadaşımla Yunanistan'da hep görüşmüşümdür. Ama netice alamadık. Batı Trakya halkına ayrımcılık söz konusudur. Türkiye'de benim Rum vatandaşlarıma yönelik böyle bir ayrımcılık göremezsiniz. Batı Trakya'da Türk kelimesinin yazılması bile hazmaedilmiyor. Bence bizim bunları aşmamız lazım. Benim güncellenmesi gereken konu dediğim bunlardır. Bir çok konuda, askeri konularda sıkıntı yaşanıyor.


"NATO'YA GİRİŞİNİZİ BİZ SAĞLADIK"


NATO'dan siz çıktınız tekrar girşinizi biz sağladık. Biz engel olsaydık giremezdiniz. Ama biz öyle bakmadık. Aynı şekilde Kıbrıs'la ilgili yaklaşımınız. Tabi siz görüşmelerde olmadınız ben bizzat içindeydim. Yunanistan garantör ülke olduğu gibi Türkiye de garantör ülke. Oradaki görüşmeler neticesinde işin çözüme kavuşması gerekirken alınan kararlar uygulamaya girmedi. Kıbrıs'taki Türkler yapılacak referandumda üzde 60'ın üzerinde evet oyu verdiler güneyde tam tersine hayır oyu verdiler. AB'nin verdiği sözler de yerine gelmedi. Mali noktada verecekleri desteklerin hiç birini uygulamaya sokmadılar. Bizler bu noktadaki sadakatimizi sürdürüyoruz. Bizim hedefimiz Kıbrıs'ta kalıcı ve adil bir çözüm bulalım. Lozan'da şöyle olmuş böyle olmuş tamam ama biz soruna çözüm bulalım.


"CUMHURBAŞKANI GELİYORSA KONTROL ALTINDA TUTULMALI"


Buraya çok büyük bir heyecanla geldik. Batı Trakya'daki soydaşlarıma da ziyaret yapmak istedim. Ama birileri bu ziyareti provoke ediyor. Dağıtılan broşürlerden kapılara yazılanlara kadar. Buraya bir Cumhurbaşkanı geliyorsa bu kontrol altında tutulmalı.

Aramızdaki siyasi, askeri, kültürel ilişkileri geliştirmemiz lazım. Benim Cumhurbaşkanı olarak arzum şu; Biz bardağın boş tarafıyla uğraşmayalım. Dolu tarafına bakalım ve münasebetlerimizi güçlendirelim.



Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos şunları söyledi:

Kıbrıs konusunda özellikle Cumhurbaşkanı mahiyetiyle bir karşılaştırma yaptınız. Cumhurbaşkanlığı statüsü Yunanistan'da sizin sahip olduğunuz yetkilere sahip değildir. Sizin gibi bu görüşmelere katılma hakkında sahip değildim. Sizinle açıkça konuşulabileceğime kanaat getirdim. İlişkilerimizin bu samimiyet ilkesi üzerinde ilerleyeceğine inanıyorum. Ben kendim hukuk fakültesi hocasıydım. Dışişleri bakanımla şu konuda hem fikiriz; Hukuk ilkelerinin güncelleşmesi reformu mümkün değildir. Biz hukukta bir ilkenin anlamına yeni anlam kazandırmak anlamında var olan sözleşmeye yeni metin ekleyebiliriz fakat izin verirseniz anlaşmayı güncelleştirme gibi bir kavramı kullanmıyoruz genellikle. Bu konuda sizin sammiyetinize inanarak bunun altını çizmeyi arzu ediyorum. Bu ziyaretinizin tarihi öneminin altını çizeceğim. Bana şeref verdiniz.

Erdoğan'dan yanıt: Bunu cevapsız bırakmak kendime saygısızlık olur. Ben hukuk profesörü değilim ama siyaset hukukunu iyi bilirim. Siyaset hukukunda da anlaşmaşların güncellenmesi vardır. Yeter ki ülkeler mutabık kalsın. Bunun dünyada çok örneği var. Sizler konuyu açtığınız için girdim açmasaydınız Sayın Çipras'ı kabulümde girerdim. Sizlerin de bu denli zaman ayırmanızdan dolayı teşekkür ediyorum. Bizler de çok sıkıntı yaşadık onun için sistem değişikliğine gidiyoruz. 2019'da cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine gideceğiz. Bu da seçim hukukuyla ilgili yanlışlar sebebiyle yeni bir sürece girmenin adımıdır.