Gündem Cumhuriyet Gazetesi'ne operasyon: 12 gözaltı!

Cumhuriyet Gazetesi'ne operasyon: 12 gözaltı!

Paylaş
Cumhuriyet Gazetesi'ne operasyon: 12 gözaltı!

Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyonda Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ile gazetenin yazar ve yöneticilerinden Turhan Günay, Hikmet Çetinkaya, Aydın Engin, Güray Öz, Musa Kart, Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik, Bülent Yener ve Eser Sevinç gözaltına alındı. Gazetenin Yayın Danışmanı Kadri Gürsel de gözaltına alınanlar arasında

Cumhuriyet gazetesi yönelik operasyonda Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Cumhuriyet Kitap eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay, Yazar Hikmet Çetinkaya, Yazar Aydın Engin, Yazar Güray Öz, karikatürist Musa Kart, Avukat Bülent Utku (Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul Üyesi), Avukat Mustafa Kemal Güngör (Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul Üyesi), Önder Çelik (Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul Üyesi), Bülent Yener (Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul eski üyesi) Mali Müşavir Eser Sevinç (Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul Üyesi) gözaltına alındı. Gazetenin Yayın Danışmanı Kadri Gürsel de gözaltına alınanlar arasında.

Aydın Engin ve Hikmet Çetinkaya, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirildi. Ankara'da gözaltına alınan Güray Öz'ün İstanbul'a getirileceği öğrenildi.



İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay yurtdışında olduğu için hakkında gözaltı kararı verildi. Hakkında gözaltı kararı bulunan isimlerden Nebil Özgentürk'ün de yurtdışında olduğu öğrenildi.



KADRİ GÜRSEL DE GÖZALTINA ALINDI

Bu arada Cumhuriyet Gazetesi Yayın danışmanı Kadri Gürsel hakkında da gözaltı kararı olduğu ve evinde arama yapıldığı öğrenildi.




Kadri Gürsel, twitter'dan paylaştığı mesajda "Hakkımda yakalama kararı varmış, evimde arama yapılıyor. Evime gidiyorum. Cumhuriyet'e yapılan operasyonun devamı olduğunu sanıyorum" dedi.

Gürsel yapılan aramanın ardından gözaltına alınarak Emniyet'e götürüldü.






BİLGİSAYAR VE LAPTOPLARA EL KONULDU


Turhan Günay ve Hakan Kara'nın evindeki bilgisayar ve laptoplara el konularak Vatan Emniyet'e götürüldü.



5 GÜN BOYUNCA AVUKAT YASAĞI


Gözaltına alınan Cumhuriyet yazar ve yöneticileri hakkında beş gün boyunca avukat yasağı konuldu.

CAN DÜNDAR'IN İSTANBUL'DAKİ EVİ ARANDI​





Cumhuriyet Gazetesi eski genel yayın yönetmeni, yazar Can Dündar yurtdışında olduğu için hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Dündar'ın İstanbul'daki evi için arama kararı çıkarıldı. Polisler, sabah saatlerinde geldikleri evde ki



16 KİŞİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI


Gazetenin 16 yazar ve yöneticisi hakkında gözaltı kararı bulunduğu duyuruldu. Operasyonun özellikle vakıf yönetim kurulu üyelerine yönelik olduğu bildiriliyor.

KARİKATÜRİST MUSA KART'TAN AÇIKLAMA




Hakkında gözaltı kararı çıkartılan karikatürist Musa Kart avukatıyla birlikte teslim olmaya gitti. Gazete binası önünde açıklama yapan Musa Kart şunları söyledi: “Yıllardır bu ülkede yaşadıklarımızı karikatüre dönüştürmeye çalışıyorum. Ama inanın şu an kendim bir karikatürün içerisinde yaşıyorum, öyle hissediyorum. Bugüne kadar FETÖ ve PKK ile ilgili yüzlerce binlerce karikatür çizdim. Ama bugün öne sürülen gerekçeye baktığımızda gerçekten bir komiği yaşıyoruz. Yaşanan gülünç bir durum. Bu tabloyu vicdan sahibi insanların kabul etmesi mümkün değildir. Sadece karikatür çizdiği için bugün gözaltına alınıyorum. Herkes bu tabloyu yerli yerine oturtacaktır, diye düşünüyorum. Şu anda 6-7 tane gözaltına alınan arkadaşlarımız var. Ben de teslim olmaya gidiyorum. Saklanılacak, kaçırılacak bir şey yok. Yazdığım çizdiğim herkesin gözü önünde… Sabah 5 sıraların evimi aradılar. Hukukçu arkadaşlarım gazeteye gelip, buradan gitmemin daha uygun olacağını söylediler. Bir karikatüristin gözaltına alındığı ana Başkanlığın resmen ilan edildiği anlamına geliyor. Hepimize hayırlı uğurlu olsun, Tayyip Erdoğan’ın başkanlığı…”

BAŞSAVCILIK'TAN AÇIKLAMA




İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada "Cumhuriyet Gazetesi ve Cumhuriyet Vakfı yöneticileri hakkında, “FETÖ/PDY ve PKK/KCK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçlarından bir kısım şüpheliler hakkında soruşturma başlatılmıştır" denildi.

Başsavcılık'tan yapılan açıklama şöyle: "Yenigün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık Anonim Şirketi (Cumhuriyet Gazetesi) ve gazetenin imtiyaz sahibi konusundaki Cumhuriyet Vakfı yöneticileri hakkında, PKK/KCK ve FETÖ/PDY Terör örgütlerine müzahir olduklarına, 02/04/2013 tarih ve 2013/4 sayılı yönetim kurulu toplantısında alınan vakıf üyeliğine seçim kararının usulsüz olduğuna, 15 Temmuz darbe girişiminden kısa bir süre öncesinde darbeyi meşrulaştırıcı yayınlar yapıldığına dair iddia ve tespitler üzerine Cumhuriyet Başsavcılığımızca 'FETÖ/PDY ve PKK/KCK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçlarından bir kısım şüpheliler hakkında 18/08/2016 tarihinde soruşturma başlatılmıştır.

Soruşturma kapsamında alınan MASAK Vakıflar Genel Müdürlüğü ve bilirkişi raporları doğrultusunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosunun talebi ile Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğinden şüpheliler hakkında arama ve gözaltı kararı alınmış olup soruşturma işlemlerine devam edilmektedir"



TÜSİAD'dan Cumhuriyet gazetesine operasyon açıklaması


"CUMHURİYET'TE ÇALIŞIYORUM, YETMEZ Mİ?




Sabah saatlerinde gözaltına alınan Cumhuriyet Gazetesi yazarı Aydın Engin, sağlık kontrolünden geçirilirken gazetecilerin 'neden gözaltına alındınız' sorusu üzerine, "Bir şey söylemiyorum, Cumhuriyet'te çalıştığım için. Cumhuriyet'te çalışıyorum yetmez mi?" diye cevap verdi.

Sağlık kontrolünün ardından Engin, polis eşliğinde hastane bahçesine çıktı ve burada bir süre oturarak sivil aracın gelmesini bekledi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN TELEFON: BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİZ


CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, yazarları ve 13 yöneticisi gözaltına alınan Cumhuriyet gazetesine yapılan operasyona tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, gazeteye telefon ederek "Birlikte mücadele edeceğiz" dedi. CHP Lideri Kılıçdaroğlu, saat 13.00'te Cumhuriyet'in Ankara bürosunu ziyaret etti

CHP'Lİ VEKİL PAYLAŞTI


CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyon başlatıldığını duyurdu. Yarkadaş, twitter'da Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu'nun gözaltına alındığı bilgisini paylaştı.

Yarkadaş, twitter'da "Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik operasyon başlatıldı. Murat Sabuncu gözaltına alındı. Güray Öz ve Akın Atalay'ın evi aranıyor" diye yazdı.



CUMHURİYET GAZETESİ ÖNÜNDE PROTESTO


Cumhuriyet Gazetesi Vakfı yöneticilerine yönelik gözaltı kararlarına gazetenin Şişli'deki binası önünde protesto ediliyor.

CHP'den sonra HDP İstanbul İl Başkanlığı'ndan bir grup da kalabalık bir şekilde gazeteye geldi.

HDP İstanbul İl Başkanı Doğan Erbaş, Cumhuriyet Gazetesinin bugünkü sayısını göstererek Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanlarının tutuklanma haberinin gazetede yer aldığını hatırlattı. Erbaş ayrıca Gülten Kışanak'ın Diyarbakır'da tutuklandığı halde Kandıra Cezaevi'ne getirildiğini öne sürdü.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan da, "Yenikapı ruhu hepimiz için artık bir tuzruhu haline gelmiştir. Ve hepimizin hayatını körleştiriyor. O faşizan birliği artık yok edip bütün demokratların bir araya gelip ses verme zamanıdır" dedi.


GAZETENİN ÖNÜNDEKİ CADDE TRAFİĞE KAPATILDI


Ellerinde özgür basın susturulamaz dövizleri olan ve slogan atan gruplar gazetenin önünde bulunan İstiklal Caddesini doldurmaya başladı. Bu arada polis caddeyi araç trafiğine kapattı. Gazete binasının yakınına TOMA ve Çevik kuvvet ekipleri geldi.

AVRUPA KONSEYİ VE PARLAMENTOSU'NDAN TEPKİ


Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ise yayınladığı bildiride, “Cumhuriyet operasyonunun OHAL yönetiminde dahi orantılı bir tedbir olarak görülmesi son derece tartışmalıdır” dedi.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin OHAL döneminde de geçerli olduğunu Türkiye’ye hatırlattıklarını belirten Jagland, “Muhalif ifadelerin veya hükümete yönelik güçlü eleştirilerin seslendirilmesiyle, şiddet eylemleri ve terörizmin dikkatlice ayırt edilmesi gerekir. İfade özgürlüğü demokratik bir toplumun temellerinden biridir” ifadesini kullandı.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da “Murat Sabuncu ve Cumhuriyet’te çalışan diğer gazetecilerin gözaltına alınması, ifade özgürlüğü konusunda aşılmış bir başka kırmızı çizgidir” ifadesini kullandı.

Schulz, “Cumhuriyet, herhangi bağımsız bir gazete değildir, tam aksine bir cumhuriyet kurumudur” dedi.