Gündem Darbe girişiminin bastırılması için hareket eden sivillere de yargı zırhı

Darbe girişiminin bastırılması için hareket eden sivillere de yargı zırhı

Paylaş
Darbe girişiminin bastırılması için hareket eden sivillere de yargı zırhı

Resmi Gazetede bugün yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnamede darbelerin bastırılması için hareket eden sivillerle ilgili düzenleme de bulunuyor

15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrasında resmi görevlilere getirilen yargı zırhı sivilleri de kapsadı. Darbe girişimini ve bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden sivil kişiler hakkında, resmi sıfat taşıyıp taşımadıklarına veya resmi bir görevi yerine getirip getirmediklerine bakılmaksızın, hiçbir idari, mali veya cezai işlem yapılamayacak.

Son yayınlanan KHK'da yer alan 121. maddede şu ifadelere yer verildi:


"8/11/2016 tarihli ve 6755 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanunun 37'nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir;

Resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına veya resmi bir görevi yerine getirip getirmediklerine bakılmaksızın 15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden kişiler hakkında birinci fıkra hükümleri uygulanır."


8 KASIM 2016 KHK'SINDAKİ 37. MADDE NE DİYORDU?


Son KHK'daki bu maddenin eklendiği 8 Kasım 2016 tarihli, 6755 sayılı KHK'da yer alan 37. maddenin 1. fıkrası ise şöyle:

"15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında, karar veya tedbirleri icra eden, her türlü adli ve idari önlemler kapsamında görev alan kişiler ile olağanüstü hal süresince yayımlanan kanun hükmünde kararnameler kapsamında karar alan ve görevleri yerine getiren kişilerin bu karar, görev ve fiilleri nedeniyle hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluğu doğmaz."


MERAL AKŞENER: “ÇOK VAHİM SONUÇLARI OLABİLİR”


İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’den bu hükme ilişkin açıklama geldi.

Akşener, yaptığı açıklamada, “Yeni KHK ile sivillere darbe kalkışması isnadıyla silah kullanma hakkı verilmesi ülkeyi bir iç savaşa çekmek olur. Son derece kritik bir yasayı, iktidarın Meclis'te açık ara çoğunluğa sahip olmasına rağmen, parlamentodan kaçarak KHK ile yapmasının çok vahim sonuçları olabilir” uyarısında bulundu.


CHP'Lİ TANRIKULU'DAN TEPKİ


CHP'nin aynı zamanda hukukçu olan milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 'suçun suç olmaktan çıkarılamayacağını' belirterek, düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi. Böyle bir düzenlemenin yasayla yetkilendirilmiş güvenlik güçleri dışındaki paramiliter örgütlenmelere güvence sağlayabileceği tehlikesine dikkat çeken Tanrıkulu, örneğin Gezi gibi bir sürecin yeniden yaşanması durumunda da bu düzenlemeden güç alan kesimlerin harekete geçebileceğini dile getirdi.

'BU KHK ANAYASAYA AYKIRI'


15 Temmuz darbe girişimi sırasında toplumun bütün kesimlerinin ve siyasi partilerin darbeye karşı çıktığını ve bu girişimi boşa çıkardığını söyleyen Sezgin Tanrıkulu, “Kanun Hükmünde Kararname ile bir suç suç olmaktan çıkarılamaz. Resmi görevli olanların dışında bir ceza muafiyeti sağlamak, darbe girişiminin bastırılmasıyla ilgisi olmayan, gerçekleşmiş suçların da bir cezasızlıkla sonuçlanması sonucunu doğurmaktadır. Dolayısıyla bu Kanun Hükmünde Kararname ceza hukukuna aykırı olduğu gibi Anayasaya aykırıdır” dedi.

METİN FEYZİOĞLU: 'DEHŞETE DÜŞTÜM'

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, çıkarılan KHK'lar için "Dehşete düştüm" ifadesini kullandı.

Çıkarılan KHK maddelerinin OHAL'le ilgisi olmadığını söyleyen Feyzioğlu, "Kapalı kapılar ardında, Saraylarınızda yasa çıkartaracaksanız bu millet canıyla neyi korudu?" diye sordu.

İSTEMEZLERSE ASKERE GİTMEYECEKLER


Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında çıkarılan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK), askerlik görevlerini yerine getiren yükümlüler ile terör eyleminin ortaya çıkarılması, etkilerinin azaltılması veya bertaraf edilmesinin sağlanması sırasında yardımcı olan sivillerden Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hayatını kaybedenlerin çocukları ve kardeşleri istekli olmadıkça silah altına alınmayacak, silah altındakiler istemeleri durumunda terhis edilecek.


İşte KHK ile kamudan ihraç edilenlerin listesi


2 yeni KHK yayınlandı! Çok sayıda ihraç var


Tek tip kıyafet KHK'da: Hangi renklerde olacak?


Selahattin Demirtaş'tan tek tip kıyafet açıklaması