Ekonomi Dolar neden yükseliyor? Euro neden yükseliyor? Ne kadar:?

Dolar neden yükseliyor? Euro neden yükseliyor? Ne kadar:?

Paylaş
Dolar neden yükseliyor? Euro neden yükseliyor? Ne kadar:?

Dolar ve euro bir haftada üst üste rekor kırdı. Dolar şu sıralar 4.15 TL'den seyrederken euro ise 5.13 TL seviyesinde... Her iki döviz kurunun da daha da yükselmesi bekleniyor. Vatandaş ise euro ve doların neden yükseldiğini ve ne kadar olduğunu merak ediyor.

Dolar ve euro durdurulamıyor. Dolar gün içinde 4.20'yi görürken euro ise 5.19'a kadar yükseldi. Bu üst üste gelen tarihi rekorlar sonrası Dolar şu sıralar 4.15 TL'den seyrederken euro ise 5.13 TL seviyesinde... Vatandaşlar bu yükselişin nedenini merak edip internette araştırma yapıyorlar ve aynı zamanda her iki döviz kurunun da anbean ne kadar olduğunu izliyorlar.

DOLAR VE EURO NEDEN YÜKSELİYOR?

Dolar ve euronun yükselmesinde iç ve dış kaynaklı gelişmeler büyük önem arz ediyor. En önemli etken ise Amerika ve Rusya'nın Suriye konusundaki adımları... İç gelişmelerde ise cari açığın 50 milyar doların üzerine çıkması...

Suriye'de kimyasal silah kullanımı iddialarına ABD'nin tepki vereceğini açıklaması askeri bir hareketlilik yaratacağı öngörüleriyle jeopolitik endişeleri tetiklerken, Rus rublesinin dolar karşısında dün yüzde 2, bugün yüzde 4 civarında değer kaybı da dolar/TL'yi baskılayan bir başka unsur oldu.

Özellikle Rus varlıklarındaki değer kayıplarının artması son saatlerde dolar ve euroda da hızlı alımlara neden oldu.
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, Reuters'a yaptığı açıklamada, "TL'ye bakarsak bugün rublenin satışlarını tetiklediğini görüyoruz. Tüm gelişmekte olan para birimlerindeki satışlar rubledeki kayıplar nedeniyle bozulan risk iştahı yüzünden diyebiliriz. Bugün Hazine ihalesi izleniyordu. Ancak beklenmedik bir durum göremiyoruz. Aslında yeni bir haber de yok son dönemdeki endişeler satış baskısı yaratmaya devam ediyor." dedi.

Küresel satış baskısının yanında iç siyaset, yüksek cari açık ve yüksek enflasyona ilişkin endişelerle Türkiye piyasaları daha satış baskısından daha da kuvvetli etkileniyor.

Haberin Devamı