Dünya15 milyon dolarlık kelepçe

15 milyon dolarlık kelepçe

Paylaş
15 milyon dolarlık kelepçe

ABD Adalet Bakanlığı, Meksikalı uyuşturucu karteli Sinaloa’nın kurucusu ‘El Mayo’ lakaplı Ismael Zambada Garcia ile örgütün diğer kurucusu ‘El Chapo’ lakaplı Joaquin Guzman’ın oğlu Joaquin Guzman Lopez’i Teksas’ta tutukladı.

Meksikalı ünlü uyuşturucu kralı ve Sinaloa Karteli’nin kurucularından Ismael ‘El Mayo’ Zambada (78), ABD Adalet Bakanlığı tarafından 15 milyon dolarlık ödülle aranıyordu. Şu an ABD’de hapiste olan kartelin kurucusu Joaquin ‘El Chapo’ Guzman’ın (67) oğlu Joaquin Guzman Lopez (38) hakkında da yakalama kararı vardı. Uyuşturucuları ABD, Avrupa ve başka yerlere taşıyan devasa bir kokain ve fentanil kaçakçılığı operasyonuna komuta etmekle suçlanan iki örgüt lideri de yakalandı. ABD Adalet Bakanlığı, ikisinin de ABD’nin Teksas eyaletindeki Santa Teresa Uluslararası Jet Havalimanı’nda perşembe günü öğleden sonra gözaltına alındığını duyurdu. Zambada, ABD hükümeti tarafından yıllardır takip ediliyordu.

Haberin Devamı

HİÇ HAPSE GİRMEMİŞTİ

20 yılı aşkın bir süredir çeşitli federal iddianamelerde suçlanıyor. Ayrıca Meksika’da en uzun süre hayatta kalan mafya liderlerinden biri olduğu düşünülüyor. 1970’lerden bu yana Sinaloa Karteli’nin liderleri arasında. El Chapo’nun aksine hiç hapse girmedi. Sinaloa kartelinin ana stratejisti olduğuna ve ABD’de hücreleri bulunan Kolombiyalı kokain tedarikçileriyle güçlü bağları olduğuna inanılıyor. El Chapo’nun oğlu Guzman Lopez ise babasının 2017’de ABD’ye iade edilmesinin ardından kardeşleriyle birlikte kartelde liderlik rolüne yükseldi. Kardeşi Ovidio Guzman Lopez (28) geçen yıl Meksika’da tutuklanmış ve eylül ayında ABD’ye iade edilmişti. Meksika yönetimi de El Chapo’nun oğlunun tutuklanmasının ardından kartelle savaşmak için tank ve asker konuşlandırıyor

Haberin Devamı

 15 milyon dolarlık kelepçe

2001 ve 2015’te Meksika’da iki yüksek güvenlikli cezaevinden kaçan Joaquin ‘El Chapo’ Guzman, en son Ocak 2016’da yakalanmış ve ABD’ye iade edilmişti. Müebbet hapis yatıyor.