Dünya15 yıllık esaret

15 yıllık esaret

Paylaş
15 yıllık esaret

İngiltere’de 17 yıl hapis yattıktan sonra masum olduğu anlaşılan Andrew Malkinson tahliye edilmişti. Yeni hazırlanan rapor, Malkinson’un tahliyesini sağlayan DNA kanıtlarının 2009’da elde edildiğini ancak yeniden yargılanma başvurusunun reddedildiğini ortaya çıkardı.

İngiltere’de Andrew Malkinson (58) 2004’te bir yabancıya tecavüzden hapse mahkum edilmişti. 2009 ve 2018’de yaptığı yeniden yargılanma başvuruları reddedilmiş, 2022’de yaptığı başvuruya ise Ocak 2023’te onay verilmişti. Duruşmada DNA kanıtları masum olduğunu ortaya çıkarınca Andrew Malkinson 17 yıl boş yere hapis yattıktan sonra Temmuz 2023’te tahliye edilmişti. Andrew Malkinson ile ilgili hazırlanan bir rapor, 2009’da DNA kanıtlarının adamın masum olduğunu gösterdiğini, buna rağmen yeniden yargılanma hakkı verilmediğini ortaya çıkardı. Eğer bu hak verilseydi, Andrew Malkinson 15 yıl önce tahliye olacaktı.

Haberin Devamı

BAKAN HAREKETE GEÇTI

Adalet Bakanı Shabana Mahmood raporun ardından harekete geçti ve adaletin yanlış tecelli etmesini soruşturan kurum Ceza Davaları İnceleme Komisyonu’nun (CCRC) Başkanı Helen Pitcher’ı görevden alacağını söyledi. Rapor, Andrew Malkinson’ın 2022’de yaptığı başvuruyu da CCRC’nin önce reddetmeyi düşündüğünü, sonradan kabul ettiğini ortaya çıkardı. Andrew Malkinson, CCRC’nin ‘tamamen yeniden inşa edilmesi’ ve Helen Pitcher’ın istifa etmesi ya da görevden alınması gerektiğini söyledi.