2. ölüm dalgası telsizden
İsrail'in önceki gün Lübnan'da Hizbullah üyelerinin kullandığı çağrı cihazlarına yaptığı siber saldırının şoku geçmeden dün ikinci bir saldırı daha düzenlendi. Bu kez Hizbullah üyelerinin el telsizleri bomba gibi patladı, 12 kişi öldü, 300'den fazla kişi yaralandı.
Gazete Haberi
1- EVLER VE ARAÇLAR YANDI
İsrail gizli servisi MOSSAD'ın planladığı siber saldırı önceki gün Hizbullah üyelerinin kullandığı çağrı cihazlarına yapılmıştı. Cihazlar bomba gibi patlamış, 12 kişi ölmüş, 2 bin 800 kişi yaralanmıştı. İsrail, dün yine Lübnan'da ikinci bir siber saldırıyı gerçekleştirdi. Hizbullah üyelerinin kullandığı telsizler, uzaktan gönderilen radyo frekanslarıyla patlatıldı. Bilanço yine ağır oldu. Bu kez telsizlerin içinde bulunduğu araçlar ve evler alev aldı.
2- BOMBAYA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ
MOSSAD bu siber saldırıları 2 yıl önceden planlamaya başladı. Hizbullah'ın Lübnan ve Suriye'deki üyelerine tahsis ettiği çağrı cihazlarının sahibi Tayvanlı Gold Apollo firmasıydı. Şirket, AR-924 modellerinin ticari üretim lisansını Macaristan'da BAC adlı başka firmaya satmıştı. 5 ay önce Hizbullah'ın yeni siparişler vermesi üzerine MOSSAD ajanları, cihazlara Lübnan'a gelmeden üçüncü bir ülkenin liman gümrüğünde beklerken ölüm sinyalini alacak bir kart entegre etti.
3- ÖNCE UZUN 'BİP' SESİ
Ayrıca cihazların piline 3-5 gram, plastik patlayıcı yerleştirildi. Cihazlar, Hizbullah üyelerine dağıtıldı. Önceki gün saat 15.30 sıralarında çağrı cihazlarına şifreli mesaj gönderildi. Normal çalışma prensibine göre çağrı cihazı, çözülemeyen bir mesaj gönderildiğinde kendini kapatıp açıyordu. İşte o sırada patlayıcı düzeneği harekete geçti. Cihazlar önce uzun bir 'bip' sesi çıkardı, sonra aşırı ısındı. Ardından yaklaşık 3 bin cihaz aynı anda bomba gibi patladı.
4- 500 TELSİZ PATLATILDI
Dün el telsizlerine yönelik düzenlenen ikinci saldırının da aynı şekilde planlandığı sanılıyor. Telsizlere de ya üretim ya da depolama aşamasında patlayıcı yerleştirildiği öne sürülüyor. Dünkü saldırıda 500 el telsizinin hedef alındığı belirtildi. Ayrıca bazı cep telefonlarının, güneş panellerinin, hatta bina kapılarındaki elektronik zil sistemlerinin de patlatıldığı iddiası var. İsrail'in aynı anda güney Lübnan'daki hedefleri bombaladığı, Hizbullah'ın da İsrail'e füze fırlattığı kaydedildi.
CEP TELEFONLARI PATLAYABİLİR Mİ?
İsrail'in bu saldırısı, "Elimizdeki cep telefonlarına da benzer bir saldırı yapılabilir mi?" sorusunu gündeme getirdi. Uzaktan sinyal gönderilerek içinde patlayıcı bulunmayan bir cep telefonunu, kişiye zarar verecek ölçüde patlatmak mümkün değil. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Biz her gün 400'ün üzerinde büyük saldırıyı önlüyoruz. Dünyada siber güvenlik alanında ilk 10 ülke arasındayız. Endişe etmemiz gereken bir durum yok. Ama daha yapmamız gereken çok işin olduğunu söyleyebilirim" dedi.
- UEFA ve Beşiktaş'tan Maccabi Tel Aviv maçı açıklaması
- UEFA'dan skandal karar! Beşiktaş - Maccabi Tel Aviv maçı İstanbul'da oynanmayacak
- Derbi sonrası TFF'den adım! Sürpriz bir karar alındı
- Trabzonspor - Fenerbahçe müsabakasında gol iptali ve penaltı kararları doğru mu? 'VAR müdahelesi çok yanlış'
- Zeynep Sönmez Meksika’da tarih yazdı!