Dünya2024 Nobel Fizik Ödülü'nün sahipleri belli oldu

2024 Nobel Fizik Ödülü'nün sahipleri belli oldu

Paylaş
2024 Nobel Fizik Ödülü'nün sahipleri belli oldu

2024 Nobel Fizik Ödülü'nü "yapay sinir ağları ile makine öğrenimini sağlayan çalışmalarından" dolayı ABD'li John Hopfield ve İngiliz Geoffrey Hinton kazandı.

2024 Nobel Fizik ödülünü, ABD'li bilim insanları John Hopfield ve İngiliz-Kanadalı Geoffrey Hinton Geoffrey Hinton'a layık görüldü.

Haberin Devamı

Nobel komitesi, Hopfield ve Hinton'un, yapay sinir ağlarıyla makine öğrenimini mümkün kılan çalışmaları hakkında “Bu yılın iki Nobel Fizik Ödülü sahibi, günümüzün güçlü makine öğreniminin temelini oluşturan yöntemleri geliştirmek için fizik araçlarını kullandılar” açıklaması yaptı.

2024 Nobel Fizik Ödülünün sahipleri belli oldu

Associated Press'te yer alan habere göre, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi Nobel komitesi üyesi Ellen Moons, iki ödül sahibinin “istatistiksel fiziğin temel kavramlarını kullanarak, ilişkisel bellekler olarak işlev gören ve büyük veri setlerinde örüntüler bulan yapay sinir ağları tasarladıklarını” söyledi.

Moons, bu tür ağların fizik alanındaki araştırmaları ilerletmek için kullanıldığını ve “örneğin yüz tanıma ve dil çevirisi gibi günlük hayatımızın bir parçası haline geldiğini” ifade etti.

Haberin Devamı