210 milyon sosyal medya bağımlısı

Michigan Üniversitesi’nin araştırmasında dünya çapında 210 milyon kişinin sosyal medyaya bağımlı olduğu, yani günde 5 saatin üzerinde vaktini sosyal medyada geçirdiği belirlendi.
Günümüzün dijital dünyasında sosyal medya hayatlarımızın vazgeçilmez bir parçası oldu. Ancak kullanımın dozunun aşılması fiziksel ve zihinsel birçok tehlikeler doğuruyor. Dünya genelinde en az 210 milyon insan sosyal medya bağımlısı haline geldi. Uzmanlar, sosyal medya uygulamalarının beynin ödül mekanizmasını tetikleyerek bağımlılık ve alışkanlık yaratacak şekilde tasarlandığını belirtiyor.
GÜNDE 9 SAAT ÇEVRİMİÇİ
Dünyada 4.8 milyar insan her gün sosyal medya kullanıyor. 2027’de bunun 6 milyar olması bekleniyor.
Günlük 5 saatten fazla sosyal medya kullanımı, bağımlılık göstergesi kabul ediliyor. Birçok gencin günlük kullanımı 9 saati buluyor.
Ortalama bir insan her gün sosyal medyada 2 saat 27 dakika geçiriyor.
Tüm sürücülerin yarısından fazlası direksiyon başında sosyal medyayı kontrol ettiğini itiraf ediyor.
Çocuklarda ve gençlerde sosyal medyanın aşırı kullanımı beyinlerini tam anlamıyla yeniden yapılandırabiliyor.
EN ZARARLISI INSTAGRAM
Gençlerin yaklaşık yüzde 42’si sosyal medyanın kendilerini arkadaşlarıyla yüz yüze iletişim kurmaktan alıkoyduğunu itiraf ediyor.
Yakın zamanda yapılan bir araştırmada, gençlerin yüzde 70’i sosyal medya nedeniyle kendilerini dışlanmış hissettiklerini söyledi.
Gençler arasında intihar oranları sosyal medya çağında arttı. ABD’de son 10 yılda 15-24 yaş grubunda intihar, ikinci en yaygın ölüm nedeni oldu.
Sosyal medya alkol ve sigaradan daha fazla bağımlılık yapıyor.
ABD’deki araştırmaya göre YouTube, 13-17 yaş grubunda en popüler platform. Onu TikTok, Snapchat ve Instagram izliyor.
İngiltere Kraliyet Kamu Sağlığı Derneği’nin araştırmasına göre Instagram, gençlerin zihin sağlığına en çok zarar veren platform.