30 bin yıldan daha yaşlı! Mamut Nun cho ga heyecanlandırdı
30 bin yıldan daha uzun süredir toprağın altında duran bebek mamut, bir madencinin buldozerine takılınca gün yüzüne çıkarıldı. Keşif, Kuzey Amerika'da bir ilk niteliği taşıyor.
Bilim insanları, Kanada'nın kuzeybatısında ilk kez eksiksiz bir tüylü bebek mamut keşfetti. 30 bin yıldan daha uzun süredir donmuş toprağın altında olduğu tahmin edilen bebek mamuta, Yukon'daki Klondike bölgesinde altın madencileri ulaştı. Buldozeriyle çalışan bir madenci, çamurun içinde makinenin bir şeye çarpması üzerine patronunu aradı. Madencilerin çamurla kaplı nesneyi incelemesi, tarihi keşfin kapısını araladı. Kuzey Amerika'da bir ilk niteliği taşıyan keşfin yapıldığı yer, Tr'ondek Hwech'in First Nation. Dawson City'nin güneyindeki yer, ABD'nin Alaska eyaletiyle komşu.
Dişi olduğu düşünülen bebek mamuta 'Nun cho ga' adı verildi, yerel dildeki ismin anlamı büyük bebek hayvan. Bebek mamuta verilen isim, Amerikan yerlilerinin konuştuğu Han dilinde.
LYUBA İLE AYNI BOYDA
Nun cho ga, kıtada şimdiye kadar bulunan en iyi korunmuş yünlü mamut. Buzul Çağı'ndan kalan mamut, 2007 yılında Rusya'nın Sibirya bölgesinde ortaya çıkarılan Lyuba adlı diğer bebek mamutla karşılaştırıldı. İki hayvanın aynı boyda olduğu bildiriliyor.
Calgary Üniversitesinden bilim insanı Grant Zazula, bir rüyanın gerçek olduğunu söylüyor. Paleontolog Zazula, Nun cho ga'yı dünyada şimdiye kadar keşfedilmiş en inanılmaz mumyalanmış buz devri hayvanlarından biri olarak tanımladı.
Bilim insanları, yünlü mamutların Yukon bölgesinde vahşi atlar, mağara aslanları ve dev bozkır bizonlarıyla birlikte yaşadığını tahmin ediyor.
Kuzey Amerika'da 1948 yılında yine bir altın madeninde keşfedilen Effie adlı mamut, Nun cho ga'dan farklı olarak eksiksiz değildi.
Soyları tükenen filgiller ailesinin üyesi mamutların Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'da yaşadığı biliniyor.
MAMUTLARI DİRİLTME PROJESİ
Öte yandan, ABD merkezli biyoteknoloji firması Colossal Biosciences, filgiller familyasından nesli tükenmiş bir hayvan türü olan yünlü mamutların modern versiyonunu yaratmak için çalışıyor.
Ben Lamm ile George Church'un sahibi olduğu şirket, tarih öncesi hayvanın modern versiyonunu yaratmak için korunmuş mamut DNA'sını Asya fillerininkiyle birleştirmeyi planlıyor. Mamut DNA'sını donmuş fosillerden elde eden şirketin projesini geliştirmek için 75 milyon dolar topladığı bildirildi. Projeye yatırım yapanlar arasında eğlence dünyasının ünlü ismi ABD'li yıldız Paris Hilton ile 2015 yapımı bilimkurgu filmi Jurassic World'ün yapımcısı Thomas Tull da bulunuyor. Harvard Üniversitesi'nden bir genetikçi olan George Church ile ortağı Ben Lamm, "Projemiz aracılığıyla geliştirilen teknolojiler ve çözümler, sadece yünlü mamutları hayata döndürmekle kalmayacak, aynı zamanda türlerin korunması, bilim ve insanlık için çok daha büyük etkileri hedefleyecektir" dedi.