Dünya48 yılın bedeli 7.1 milyon dolar

48 yılın bedeli 7.1 milyon dolar

Paylaş
48 yılın bedeli 7.1 milyon dolar

ABD’de 48 yıl hapis yatarak en uzun süre mahkum kalan masum insan rekorunu kıran adama, çalınan hayatı için 7.1 milyon dolar tazminat ödendi.

ABD’de Glynn Ray Simmons (71), ömrünün yaklaşık dörtte üçünü hapiste geçirdi. 1974’te soygun sırasında içki dükkanı tezgahtarı Carolyn Rogers’ın Oklahoma eyaletinde öldürülmesi sonrası cinayetle yargılandı. 1975’te suçlu bulundu. İdam cezası istendi. Simmons iddiaları hiçbir zaman kabul etmedi. Olay olduğu sırada Louisiana’da olduğunu söyledi. Ancak 1977’de Yüksek Mahkeme, idam cezası kararını müebbet hapis cezasına çevirdi. Simmons’ın mücadelesi bitmedi. Polisin raporlarında tahrifat yaptığını ve savcılığın yargılama sırasında delil sakladığını iddia ederek dava açtı.

Haberin Devamı

DELİL BULUNAMADI

2023’te delil yetersizliği savunması kabul edildi; yeniden yargılanmak üzere serbest kaldı. Ancak savcılık fiziksel kanıt olmadığı için davayı görmeyince beraat etti. Geçen yılın sonunda da aklandı ve Oklahoma yönetimi haksız mahkumiyeti için 175 bin dolar ödedi. Kayıtlara geçen beraat etmiş mahkumlar arasında en uzun süre cezaevinde kalan kişi olan Simmons, çalınan hayatının karşılığı için açtığı tazminat davasını da kazandı. 7.15 milyon dolar almasına hükmedildi. ABD’de haksız tutukluluklar için genellikle hapisteki her yıl başına en az 50 bin dolar tazminat ödeniyor.