Dünya50 UNESCO Dünya Mirası yok olacak

50 UNESCO Dünya Mirası yok olacak

Paylaş
50 UNESCO Dünya Mirası yok olacak

İklim krizi nedeniyle 2050’ye kadar yok olma riski taşıyan 50 UNESCO Dünya Mirası alanı sıralandı. Her biri, dünyanın en çok ziyaret edilen yapıları.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Dünya Mirası listesinde şu anda gezegenin geleceği için sonsuza kadar korunması gerekecek kadar önemli olduğu düşünülen 1223 alan yer alıyor. Bu Dünya Mirası alanlar, iklim krizi tehlikeleri yaşıyor. İngiltere merkezli iklim riski analiz eden şirket Climate X, küresel sera gazı emisyonlarının mevcut hızda artmaya devam etmesi halinde 2050’ye kadar yok olabilecek 50 yeri açıkladı. Araştırmacılar, sel, kıyı erozyonu, toprak kaymaları, rüzgar kaynaklı tehlikeler, fırtınalar ve kasırgaların dünyanın dört bir yanındaki simge yapıları nasıl etkileyeceğini tahmin etmek için iklim modellerini kullandı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE YOK

Listenin başında yüzey taşkınlarına, aşırı sıcak günlere ve kuraklık riskine karşı savunmasız olan Endonezya’nın Subak Sistemi yer aldı. Onu, yüzey taşkınları ve orman yangınları riski altındaki Avustralya’nın Kakadu Ulusal Parkı ve kuraklık riski altındaki Çin’in Quanzhou bölgesi takip ediyor. Listedeki diğer önemli yerler arasında Avustralya’nın Sidney Opera Binası, ABD’nin Olimpik Ulusal Parkı, İsviçre Alpleri Jungfrau-Aletsch ve Kore’nin Sansa Budist Dağ Manastırları, Batı Norveç Fiyortları Geirangerfjord ve Naeroyfjord yer alıyor. UNESCO Dünya Mirası listesinde Türkiye’den 79 miras bulunuyor. Türkiye’deki yapılar için bir tehlike öngörülmedi.

50 UNESCO Dünya Mirası yok olacak