Dünya58 yıllık esaret bitti

58 yıllık esaret bitti

Paylaş
58 yıllık esaret bitti

Japonya’da 1966 yılında aynı aileden 4 kişiyi öldürdüğü gerekçesiyle idama mahkum edilen Iwao Hakamada 48 yıl boyunca cezaevinde kaldı. Talihsiz adamın ablası, ömrünü Iwao’nun suçsuz olduğunu kanıtlamaya adadı. Yapılan itirazlarla 2014’te cezaevinden çıkan ancak yargılanmasına devam eden Iwao Hakamada’nın suçsuz olduğu ortaya çıktı. Hakamada, 58 yıl sonra beraat etti.

BİTMEYEN HUKUK MÜCADELESİ

Haberin Devamı

Japonya’nın başkenti Tokyo’nun güneydoğusunda bulunan Şizuoka’da 1966 yılında soya fasulyesi imalathanesinde çalışan eski boksör Iwao Hakamada (88), patronunu, eşini ve iki çocuğunu öldürdüğü gerekçesiyle cinayetten tutuklandı. Mahkeme tarafından 1968’de idama mahkum edilen Hakamada’nın cezası 1980’de kesinleşti. 1981’de yeniden yargılanmak için başvuru yapan Hakamada’nın talebi 1994’te reddedildi. 2004’te Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı özel temyiz başvurusu da 2008’de reddedilen Iwao için ablası Hideko Hakamada’nın (91), yeniden yaptığı temyiz başvurusu bu kez kabul edildi.

RUH SAĞLIĞINI KAYBETTİ

Şizuoka Bölge Mahkemesi Mart 2014’te verdiği kararda, davanın yeniden açılmasına hükmederek tutuklu bulunan Hakamada’yı salıverdi. Bu kez ise 10 yıl boyunca tutuksuz yargılanan dünyanın en eski idam mahkumu Iwao Hakamada, mahkemenin davaya konu kıyafetlerin geçerli delil kabul edilemeyeceğini açıklamasıyla 58 yıllık hukuk mücadelesinin ardından beraat etti.

Haberin Devamı

 58 yıllık esaret bitti

Hayatının büyük bölümünü suçsuz yere cezaevinde geçiren ve ruh sağlığını kaybeden Iwao Hakamada’nın özgürlüğünü ablası Hideko Hakamada ve destekçileri mahkeme binasının önünde tezahüratlarla kutladı.