Çin merkezli sosyal medya uygulaması TikTok, Kanada ve Avrupa Komisyonu tarafından yasaklandı. Son olarak Beyaz Saray, federal kurumlara Çin merkezli TikTok uygulamasının cihazlardan kaldırılması için 30 gün süre verdi.
İHA-DHA
Avrupa Komisyonu ve Kanada’nın aldığı TikTok kararının ardından ABD hükümeti de yasak için son tarihi açıkladı. Beyaz Saray, milyonlarca kullanıcısı bulunan Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok’un federal kurumlara ait cihazlardan kaldırılması için 30 gün süre verdi.
Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) danışmanı Jenna Leventoff konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Kongrenin sosyal medya platformlarını sansürlememesi ve Amerikan vatandaşlarının ifade özgürlüğü hakkına müdahale etmemesi gerektiğini söyledi. Leventoff, "Düşüncelerimizi, fikirlerimizi, görüşlerimizi ülke ve dünya genelindeki insanlarla paylaşmak için TikTok'u ve diğer platformları kullanma hakkına sahibiz" ifadelerini kullandı.
Batılı ülkeler, Çinli teknoloji devi ByteDance bünyesindeki TikTok’un Çin Komünist Partisi tarafından casusluk veya propaganda amacıyla kullanabileceğine yönelik endişeler nedeniyle uygulamaya kısıtlama getirmek istiyor. ABD Başkanı Joe Biden Ocak ayında imzaladığı bir kararnameyle TikTok'un hükümet tarafından verilen cihazlarda kullanılmasını yasaklanmıştı. Karar ile uygulamanın ABD Temsilciler Meclisi ve Senato’da da kullanılması yasaklanmıştı.
TikTok, kişisel verileri paylaştığına ilişkin suçlamaları ve casus iddialarını birçok kez yalanlamıştı.
KANADA UYGULAMANIN İNDİRİLMESİNİ ENGELLEDİ
Kanada Hazine Kurulu Başkanı Mona Fortier, dün TikTok uygulamasının devlet tarafından verilen mobil cihazlarda kullanımının yasaklandığını duyurarak “28 Şubat 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere TikTok uygulaması devlet tarafından verilen mobil cihazlardan kaldırılacaktır. Bu cihazların kullanıcılarının gelecekte uygulamayı indirmeleri de engellenecektir. TikTok'un incelenmesinin ardından Kanada Bilişim Kurulu Başkanı (CIO), gizlilik ve güvenlik açısından kabul edilemez düzeyde risk oluşturduğuna karar vermiştir” açıklamasını yaptı.
Fortier açıklamasında “Bir mobil cihazda, TikTok'un veri toplama yöntemleri telefonun içeriğine önemli ölçüde erişim sağlar. Bu uygulamayı kullanmanın riskleri açık olsa da bu noktada hükümet bilgilerinin tehlikeye atıldığına dair bir kanıtımız yok” ifadelerini kullandı.
Halkın kendi özel mobil cihazlarında uygulamayı kullanmalarının kişisel bir seçim olduğu ancak seçim yapmadan önce Kanadalıların riski anlamaları tavsiye edildi.
AVRUPA KOMİSYONU'NDAN YASAK
Avrupa Komisyonu'ndan Çin merkezli sosyal medya uygulaması TikTok'a yasak geldi. Avrupa İç Pazar Sorumlusu Thierry Breton tarafından yapılan açıklamada, TikTok'un çalışanların şirket telefonlarında kullanılmasının yasaklandığı duyuruldu. Çinli ByteDance şirketinin bünyesinde bulunan TikTok uygulamasının, siber güvenlik gerekçeleri nedeniyle yasaklandığı açıkladı.
TİKTOK NE DİYOR?
TikTok yetkilileri tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada ise, komisyonun verdiği kararın hayal kırıklığına neden olduğu belirtildi. Konuya ilişkin şu ana kadar Komisyon ile iletişime geçilmediği de belirtildi.