Abdülhamid Han gemisi, Yunan basınının dilinden düşmüyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in Türkiye’nin yeni sondaj gemisi Abdülhamid Han ile ilgili '9 Ağustos’ta Mersin’den ilk görev yerine uğurlayacağız' açıklaması, Atina’da büyük telaşa yol açtı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, dün katıldığı televizyon programında enerji gündemini değerlendirerek önemli açıklamalarda bulundu. Derin sondaj gemisi Abdülhamid Han’ın filoya kazandırılan dördüncü gemi niteliğinde olduğunu hatırlatan Dönmez, tarih verdi ve şu açıklamayı yaptı:
"Onu da Akdeniz’de ilk görev yerine uğurlayacağız. 9 Ağustos’ta bir aksilik çıkmazsa Cumhurbaşkanımızın katılımıyla Mersin Taşucu’ndan ilk görev yerine uğurlamış olacağız. Görev alanı ise kendi deniz yetki alanlarımız içerisinde olacak. Yeri de inşallah Cumhurbaşkanımız açıklayacak."
ÖZELLİKLERİNİ ANLATA ANLATA BİTİREMEDİLER
Bakan Dönmez'in açıklamaları, iki gündür Yunan basınında geniş yer buluyor. Yunanistan merkezli Atina 984, "Türk sondaj kulesi 9 Ağustos'tan itibaren Akdeniz'de" manşetiyle verdiği haberde, geminin 12 bin 200 metre derinlikte sondaj yapabildiğine dikkat çekildi. Haberde ayrıca, "238 metre uzunluğunda ve 42 metre genişliğindeki dev gemi Türkiye'de yedinci nesil gemi olarak sınıflandırılıyor ve Türk filosunun en güçlüsü olarak değerlendiriliyor" ifadelerine yer verildi.
ERT News adlı Yunan haber sitesi ise, haberi Fransız haber ajansı AFP'ye dayandırdı ve Türkiye'nin 9 Ağustos'ta Akdeniz'deki kıyılarında gaz aramasını yeniden başlatacağını yazdı.
CNN Greece, Yüzer sondaj kulesi "Abdülhamid Han" 9 Ağustos'ta Türkiye tarafından denize iniyor" başlığını kullandı. Haberde, Bakan Dönmez'in, daha önce de sondaj kulesinin Ağustos ayının ilk 15 gününde Doğu Akdeniz'e çıkacağını belirttiği hatırlatıldı.
Yunanistan merkezli bir diğer haber portalı olan Antikry, "Doğu Akdeniz'de yeni Türk sondaj kulesi Abdülhamid Han" başlığını kullandığı haberde, Enerji Bakanı Fatih Dönmez'in açıklamalarına yer verdi. Haberde Dönmez'in Abdülhamid Han'ın Türkiye'nin yetki alanına gönderileceğini açıkça belirttiğine değinilirken, "Ankara'nın dış politikası son zamanlarda Batı ile Rusya arasında arabuluculuk yapmaya odaklandığı" vurgulandı. Haberde ayrıca Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunlar ne olursa olsun, Tahıl anlaşmasına imza atmanın önemi ifade edildi.
"DİĞERLERİNE GÖRE ÇOK DAHA İLERİ TEKNOLOJİ"
Yunan gazetesi Kathimerini de Bakan Dönmez'in sondaj gemisinin 'Türk deniz sorumluluk alanları içinde' faaliyet yürüteceğini söylediğinin altını çizen bir diğer gazete oldu. Haberde, geminin nesil gemilere göre çok daha ileri bir teknolojiye sahip olduğu vurgulandı ve "12 bin-12 bin 500 metre derinlikle çok yüksek basınç altında deniz sondajı yapma kabiliyetine sahip" ifadeleri kullanıldı.
"YUNANİSTAN'IN YOK"
Parapolitika gazetesi de Abdülhamid Han'ın gücünden bahsetti. Ayrıca Yunanistan'ın böyle bir sondaj gemisinin olup olmadığıyla ilgili de açıklama yapan gazete, "Diplomatik kaynaklar Yunan yargı yetkisi altındaki bir bölgeye araştırma gemisi gönderme planının olmadığını öne sürdüler" sözlerine yer verdi.
Yunan basını Abdülhamid Han'ın nerede sondaj yapacağını da merak ediyor. Geminin rotası konusunda Atina basını temelde 3 güzergah üzerinde duruyor. Abdülhamid Han'ın Türkiye sınırına yakın bir bölgede faaliyet göstermesi. Yunan basını bu olasılığın oldukça düşük olduğunu belirtiyor. Türkiye'nin Türk karasuları ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında sondaj yapması... Birkaç hafta önce KKTC ihtimali üzerinde duran Yunan basını, Atina'nın Adülhamid Han'ın hamlelerini tahmin etmek için akademisyenlerden bilgi aldığını ifade etmişti. Doğu Akdeniz'de 2020 yılındaki Oruç Reis geriliminin yaşandığı yerde faaliyet göstermesi.
Öte yandan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Mersin’e giderek, sondaj gemisinde incelemeler yapması, Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın ise bugün Kıbrıs Rum kesimi ziyareti, geminin rotasının, Türkiye ile KKTC arasındaki deniz sahası olacağı senaryosunu kuvvetlendirdi.