Alman araştırmacı felaketi gözler önüne serdi: 3-4 metrelik kayma var
6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta art arda meydana gelen depremler 'yüzyılın felaketi' olarak adlandırılıyor. Binlerce cana mal olan depremler hakkında uzmanlar açıklama yapmaya devam ediyor. Sosyal medya hesabından deprem bölgesinden uydu görüntülerini paylaşan Alman araştırmacı Andreas Schäfer, 3 metrelik kaymayı gözler önüne serdi.
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem, daha önce görülmemiş geniş bir coğrafyada yıkıma neden oldu. Doğu Anadolu Fayı, Malatya'dan Antakya'ya kadar 300 km'lik bir hat boyunca kırıldı. Sarsıntılar, Suriye, Irak. Lübnan, Ürdün ve Mısır'da da hissedildi. İtalyan yetkililer ise tsunami uyarısı yaptı ancak ilerleyen saatlerde uyarıyı geri çekti.
İlk depremi, en büyüğü 6.6 olmak üzere 145 artçı sarsıntı izledi. Depremin şoku henüz devam ederken öğleden sonra 13.24’te Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde ikinci bir deprem daha meydana geldi. Ankara ve Samsun'da hissedilen ikinci depremde, ilk depremde hasar almış binalar tamamen yıkıldı. Deprem nedeniyle tüm Türkiye'de 7 gün süreyle milli yas ilan edildi.
Alman araştırmacı Andreas Schäfer, depremin merkez üssüne yakın Gaziantep’in Nurdağı ilçesindeki levhaların 3-4 metre oynadığını uydu görüntüleriyle aktardı.
Karlsruher Teknolojisi Enstitüsü araştırmacılarından Dr. Andreas Schäfer, Google Earth aracılığıyla elde ettiği deprem öncesi ve deprem sonrası uydu görüntülerini birleştirerek şiddetli sarsıntıların ardından meydana gelen kaymayı gözler önüne serdi.
‘3-4 METRELİK KAYMA VAR’
İlk olarak Gaziantep’in Nurdağı yakınlarındaki fay kırılmasını gösteren Schäfer, yaklaşık 3-4 metrelik kayma olduğunu belirtti.
İkinci karşılaştırmasında da Nurdağı’ndan bir uydu görüntüsü kullanan Schäfer, görüntülerdeki tahıl ambarına dikkat çekti.
Here is another comparison pre/post-event near #Nurdagi#earthquake #deprem
— Andreas Schäfer (@DrAndreasS) February 9, 2023
Also take a look at the collapsed grain silos on the right hand side.
imagery from google-earth and maxar pic.twitter.com/2PHCAKrONR
Alman araştırmacı, son olarak Nurdağı yakınlarında bulunan bir otoyola dikkat çekti.