DünyaAlp sınırları değişiyor

Alp sınırları değişiyor

Paylaş
Alp sınırları değişiyor

Eriyen buzullar İsviçre ve İtalya’yı Alp sınırının bir kısmını yeniden çizmeye zorladı. İki ülke Avrupa’nın en yüksek zirvelerinden biri olan Matterhorn zirvesinin altında değişiklik yapma konusunda anlaştı.

Dünyanın en hızlı ısınan kıtası olan Avrupa’daki buzullar, insan kaynaklı iklim bozulması nedeniyle hızla geri çekiliyor. İsviçre ve İtalya, eriyen buzulların tarihsel olarak tanımlanmış sınırı değiştirmesiyle Alp Dağları’nın zirvesinden geçen bir sınırı yeniden çizdi. İki ülke, İsviçre’nin Zermatt bölgesi ile İtalya’nın Aosta vadisini birleştiren ve Avrupa’nın en yüksek zirvelerinden biri olan Matterhorn’un altında yapılacak değişiklikler üzerinde anlaştı.

Haberin Devamı

ZERMATT DA ETKİLENECEK

Sınırın önemli bölümleri buzulların havza veya sırt çizgileri, firn veya sürekli kar ile tanımlanıyor. Bu oluşumlar buzulların erimesi nedeniyle değişiyor. Bloomberg’ün haberine göre iki ülkenin ekonomik çıkarları doğrultusunda sınırı değiştirmeyi kabul etmesiyle ünlü Zermatt kayak merkezi de değişiklikten etkilenecek. İsviçre anlaşmayı cuma günü resmen onayladı, ancak İtalya’nın da imzalaması gerekiyor.

2040’TA YOK OLACAK

İsviçre Bilimler Akademisi’ne göre İsviçre buzulları 2023’te hacimlerinin yüzde 4’ünü kaybetti; bu da kayıtlardaki ikinci en büyük yıllık düşüş anlamına geliyor. Uzmanlar bazı İsviçre buzullarındaki buzu ölçmeyi de bıraktı çünkü hiç buzul kalmadı. Yaklaşık 40 yıl önce Matterhorn yakınlarındaki bir buzulu geçerken kaybolan bir Alman dağcının kalıntıları geçen yıl temmuzda eriyen buzun içinde bulunmuştu. İtalya’daki uzmanlar bu ay, Dolomitlerin en büyük ve en sembolik buzulu olan Marmolada buzulunun, artan ortalama sıcaklıkların bir sonucu olarak 2040’a kadar tamamen eriyebileceğini açıkladı. Marmolada’nın bir kısmının çökmesi 2022’de 11 kişinin ölümüne neden olmuştu.

Haberin Devamı