Dünya At arabasıyla tanklardan kaçış

At arabasıyla tanklardan kaçış

Paylaş
At arabasıyla tanklardan kaçış

Aralarında en büyük müttefiki ABD’nin de olduğu birçok ülkenin tepkisine rağmen İsrail, Refah’ta yürüttüğü operasyonda hız kesmiyor.

Son 5 günde daha önceden Refah’a sığınan 300 bin Gazzelinin bölgeden ayrılmak zorunda kaldığı açıklanmıştı. İsrail’in tanklarına karşılık Gazzeliler triportör ya da at arabalarıyla Refah’tan kaçmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

‘FELAKETE YOL AÇAR’

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Gıda Programı (WFP) “Aileler bir kez daha hareket halinde, barınak, yiyecek, su arıyor ancak daha az kaynakla. Refah’ın topyekun işgali felakete yol açacaktır” açıklaması yaptı. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de İsrail’in Refah’ın tahliye edilmesine yönelik emrinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Filistin Sivil Savunma dün “Gazze’nin kuzeyindeki tüm hastaneler hizmet dışı. Artık altyapı tükendi” açıklaması yaptı. BM’ye bağlı insani yardım kuruluşları da Gazze’nin güneyine sağlanan gıda yardımlarının bugün tükenmiş olacağını bildirdi.

KABİNEDE ÇATLAK

İsrail’de geçen hafta gerçekleştirilen kabine toplantısında Başbakan Binyamin Netanyahu’nun savaş sonrası stratejisi ele alındı. İsrail basını, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’nin toplantıda Netanyahu’yu savaştan sonra Gazze’yi kimin yöneteceğine dair bir stratejisi olmadığı gerekçesiyle eleştirdiğini öne sürdü. İsrail medyasında yer alan bir başka haberde ise, Netanyahu’nun İsrail iç istihbarat servisi Shin Bet Başkanı Ronen Bar ile tartıştığı belirtildi. Haberde, Bar’ın Savunma Bakanı Yoav Gallant ile stratejik planlama konusunda toplantı yapmasına öfkelenen Netanyahu, Shin Bet’in MOSSAD ya da Gallant’a değil kendisine bağlı olduğunu belirttiği ve kendisine danışılması talimatı verdiği kaydedildi.

Haberin Devamı

HAMAS’I SUÇLADI

ABD Başkanı Joe Biden “Hamas rehineleri serbest bıraksa, yarın ateşkes olurdu” dedi. Biden “İsrail bunun Hamas’a bağlı olduğunu, eğer isterlerse yarın sona erdirebileceklerini söyledi” diye konuştu. Geçen hafta ABD silahlarının Gazze’de Filistinli sivillerin öldürülmesinde kullanıldığını ilk kez kabul eden Biden “Eğer İsrail, Refah’a girerse, silah göndermeyeceğimi açıkça belirttim” demişti.