DünyaAteşkes mümkün değil

Ateşkes mümkün değil

Paylaş
Ateşkes mümkün değil

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze’de ateşkes ihtimalinin bulunmadığını söyledi. ABD Başkanı, rehineler konusunda ise iyimser olduğunu belirtti.

ABD Başkanı, Gazze’de ateşkes ihtimaline ilişkin soruya, “Mümkün değil” yanıtını verdi. Biden, rehinelerin serbest kalması konusunda ise iyimser olduğunu belirtti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise ABD medyasına, İsrail’in savaştan sonra Gazze’yi işgal etme ya da yönetme planının olmadığını, Hamas’ın yönetimine son vermek için ‘güvenilir bir güce’ ihtiyaç duyulacağını söyledi. Netanyahu son açıklamasında ise “İsrail ordusu savaştan sonra da Gazze Şeridi’ni elinde tutacak, uluslararası güçlere güvenmeyeceğiz” dedi. İHA

Haberin Devamı

ALAYCI VE ZALİMCE

Batılı ülkelerin ‘insani duraklama’ çağrıları üzerine Filistinli sivillerin Gazze Şeridi’nin güneyine geçmeleri ve insani yardım sağlanması için her gün 4 saat boyunca saldırılara ara vereceğini duyuran İsrail’e BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese’den tepki geldi. Albanese, “Dört saatlik ateşkes, yani onları yeniden bombalamaya başlamadan önce nefes almalarına ve bombardımansız hayatın nasıl bir şey olduğunu hatırlamalarına izin vermek için bir ara. Bu çok alaycı ve zalimce” dedi.

‘YALNIZLAŞMA’ UYARISI

ABD medyası, İsrail saldırılarının Filistin davasına olan sempatiyi artırdığını, ABD ve İsrail’in giderek yalnızlaşabileceğini savunuyor. Bu konudaki bazı diplomatik yazışmalar da medyaya yansıdı. Arap ülkelerinde görev yapan ABD’li diplomatlar tarafından gönderilen resmi mesajlarda, ABD’ye karşı öfkenin her geçen gün arttığı vurgulandı.

Haberin Devamı

46 SALDIRI

ABD Savunma Bakanlığı, Gazze’deki çatışmaların başlamasından bu yana Irak ve Suriye’de bulunan ABD ve koalisyon güçlerine yönelik 46 saldırı düzenlendiğini, 56 askerin yaralandığını duyurdu.

CUMA NAMAZINA MÜDAHALE

Cuma namazını kılmak isteyen Filistinliler, Mescid-i Aksa’ya İsrail’in sıkı denetimi ve yaş kısıtlaması altında alındı. İçeriye girmesi engellenen Müslümanların bir kısmı ise Mescid-i Aksa çevresinde sokaklarda namaz kıldı. İsrail polisi ve askerler, ibadet etmelerini engellediği Müslümanlara gaz bombası ile müdahale etti. İHA

KONUTLARIN % 50’Sİ YOK OLDU

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Gazze’de İsrail’in saldırıları sonucu konutların yüzde 50’sinin yok olduğunu duyurdu. BM Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu Yönetici Sekreteri Rola Dashti, “Gazze’deki yıkım daha önce hiç görülmemiş boyutlarda” dedi.

ÇOCUK HASTANESİNİ VURDULAR

Gazze Şeridi’ni 36 gündür vuran İsrail, hastaneleri de hedef alıyor. Savaş uçakları önceki gece Rantisi Çocuk Hastanesi’ne saldırı düzenledi. İsrail ordusu ilerleyen saatlerde Gazze’nin en büyük hastanesi olan Şifa Hastanesi’nin bahçesini hedef aldı. Saldırıda 6 kişi öldü. El-Avda Hastanesi ile Gazze Şeridi’ndeki Endonezya Hastanesi’nin çevresi vuruldu. İsrail askerleri, binlerce yerinden edilmiş Filistinli’nin sığındığı Kudüs Hastanesi’ni ise keskin nişancılarla vurdu. Bir Filistinli hayatını kaybederken, 20 kişi yaralandı. İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 11 bin 78’e yükseldi. Saldırılarda hayatını kaybedenlerin 4506’sı çocuk, 3027’si kadın. 1500’ü çocuk 2700 kişinin ise kayıp. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail uçaklarının 135 sağlık kuruluşunu hedef alındığını; 21 hastane ile 47 sağlık ocağı ve 53 ambulansın hizmet dışı kaldığını açıkladı.

Haberin Devamı