DünyaAtık giysi denizi

Atık giysi denizi

Paylaş
Atık giysi denizi

Afrika ülkesi Gana’da, ithal edilen kıyafet atıklarının sulara karışması nedeniyle, balıkçıların ağlarına bile balık yerine artık kıyafet takılıyor.

Gana haftada 15 milyon parça atık kıyafet ithal ediyor. En çok Çin, İngiltere ve Kanada’dan gönderilen 214 milyon dolar değerindeki giysilerle dünyanın en büyük kullanılmış giysi ithalatçısı. Başkent Akra’daki Kantamanto Pazarı’nda bu giysiler satılıyor. Tezgahlarda çoğunlukla Batı’dan ve Çin’den gelen kullanılmış giysi ve ayakkabılar oluyor. Bunların yüzde 40’ı atık olarak çöplüklere gidiyor. Ancak ülkedeki arıtım sistemi gelişmiş değil. O nedenle bu atıklar, sel sularıyla okyanusa karışıyor. Akra sahillerinin bazı bölümlerinde kum artık görünmüyor. Atılan tekstil ve plastik yığınlarının yüksekliği yer yer 1.5 metreyi buluyor.

Haberin Devamı

HIZLI MODANIN BEDELİ

AFP haber ajansının konuştuğu bölgedeki balıkçılar, işlerini kaybetmek üzere olduklarını söylüyor. Çünkü artık ağlarını attıklarında sudan, balıktan çok atık kıyafet çıkıyor. Balık nüfusu da kirlilik nedeniyle azalıyor. Atık kıyafetlerin bir halk sağlığı krizine ve çevre faciasına yol açtığı belirtiliyor. Yerel yönetim çöp olan atık giysileri imha için yılda 500 bin dolar harcıyor. Ancak yüzde 70’ini yok edebiliyor. Son 20 yılda hızlı modanın yükselişi ülkede ikinci el pazarının yükselmesine neden oldu. Bu ticaret ülkede 30 bin kişiye istihdam yaratıyor. Ancak uzmanlar bu ticaretin hem Ganalı yerel esnaf için zarara yol açtığını hem de kârlı bir getirisi olmadığını söylüyor.

Haberin Devamı