Avrupa, yeniden kömüre dönüyor
Dünyanın çevre kirliliğini önlemek için yenilenebilir enerjiye geçme planına Ukrayna savaşı darbe vurdu. Almanya ve Avusturya, Rusya’dan gelen doğal gazda yaşanabilecek kesintiler nedeniyle yeniden kömür santrallerine döneceklerini açıkladı.
Rusya, 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal etmeye kalkışmasının ardından birçok ülkenin yaptırım listesine alınmıştı. Bu yaptırımlar, Rusya’dan alınacak doğalgazı da kapsıyordu. Birçok ülke, çevre kirliliğini önlemek için fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerjiye dönme planları yapıyordu. Hatta Almanya’da çevreci Yeşiller partisi ‘Kömürsüz Almanya’ sloganıyla girdikleri seçimde koalisyonun küçük ortağı olmuştu. Fakat Rusya’ya uygulanan ambargo, tüm planları bozdu.
‘KITLIK’ KORKUSU
Almanya, Rusya’dan gelen doğalgazdaki kesintilerin ardından ‘kıtlık’ endişesiyle elektrik üretimi için kömürle çalışan elektrik santrallerine döneceklerini açıkladı. Avusturya da Rusya’dan gelen doğalgazın azalmasından kaynaklanan elektrik kesintileri nedeniyle bir kömür santralini yeniden açacağını duyurdu. Almanya en kirletici fosil yakıt olan kömürün enerji üretiminde kullanımını 2030’da tamamen durdurmayı planlıyordu.
ÇİN’DEN REKOR PETROL İTHALATI
Uygulanan yaptırımlar nedeniyle Rusya petrol satışında yüzde 30’a varan indirime gitmişti. Bu durumu fırsat bilen Çin, mayısta bir önceki yılın aynı dönemine göre Rusya’dan yüzde 55 daha fazla petrol aldı. Çin’in Rusya’dan aldığı petrol 8.4 milyon tonu buldu. Böylece Rusya, Çin’in en büyük petrol tedarikçisi oldu. Rusya mayısta petrol ihracatından 20 milyar dolar elde etti.