Avustralyalı bilim insanları kanser riskini arttıran en büyük hatayı açıkladı
Avustralya'da yapılan bir araştırma, egzersiz yapmayan bireylerin egzersiz yapan bireylere nazaran daha fazla kanser riski taşıdığını ortaya koydu.
Avustralya'da yapılan büyük çaplı bir araştırmada, hareketsiz yaşamın kanser riskini arttırdığı kanıtlandı.
Sidney Üniversitesi'nde görev yapan Profesör Emmanuel Stamatakis "Orta yaşlı insanların çoğunun düzenli olarak egzersiz yapmadığını biliyoruz, bu da kanser riskini artırıyor.'' dedi. Gün içinde yapılan hızlı yürüyüşler ve kişiyi hareket etmeye iten ev işleri de kanser riskini azaltan egzersizlerden sayıldı.
RİSK YÜZDE 32 ORANINDA ARTIYOR
Hareketsiz yaşamın kanser riskini yüzde 18 oranında arttırdığını belirten Emmanuel Stamatakis; bu oranın, kişinin yaşantısına göre yüzde 32'yi de bulabildiğini açıkladı. Fiziksel aktivite ile ilişkili kanserler arasında karaciğer, akciğer, böbrek, mide kanseri, endometriyal, miyeloid lösemi, miyelom, kolorektal, baş ve boyun, mesane, meme ve yemek borusu kanseri yer alıyor.
Jama Oncology'de yayınlanan çalışmada, egzersiz yapmayan 22 binden fazla kişinin günlük aktivitesini izlemek için giyilebilir cihazlardan alınan veriler kullanıldı. Araştırmacılar, kanseri izlemek için grubun klinik sağlık kayıtlarını yedi yıla yakın bir süre boyunca takip ettiler ve araştırma sonucunda hareketli yaşam tarzını benimseyenlerin kanser riskinin düşük olduğu kanıtlandı.
YÜRÜYÜŞ YAPMAK BİLE YETERLİ OLABİLİYOR
İngiltere Biobank Accelerometer Sub Study'den elde edilen verileri kullanan uzmanlar, araştırmada yer alan birçok kişinin düzenli egzersiz yapmadığını ve ancak yürüyüş yapmayı ihmal etmediklerini duyurdu.