DünyaAy'da Nuh'un Gemisi projesi

Ay'da Nuh'un Gemisi projesi

Paylaş
Ay'da Nuh'un Gemisi projesi

Araştırmacılar Ay’da, Dünya’daki en riskli türlerin dondurulmuş örneklerinin gönderileceği bir ‘Nuh’un Gemisi’ inşa etmeyi öneriyor.

Binlerce tür yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu nedenle araştırmacılar Ay’da Nuh’un Gemisi’ni kurmayı önerdi. Proje, Dünya’nın en çok tehlike altında olan canlılarının korunmuş örnekleriyle dolu bir Ay kasası oluşturulmasını hedefliyor. Biyolojik depo olarak adlandırılan bu geminin, belirli türlerin Dünya’dan kaybolması durumunda donmuş bir kasa görevi görmesi amaçlanıyor. Kasa hayata geçirilirse, büyük ihtimalle Ay’ın kuzey kutbuna ya da güney kutbuna inşa edilecek. Çünkü buradaki sıcaklıklar sıfırın altında 200 derece ve kraterler kalıcı bir gölge oluşturuyor. Kutuptaki bu özellik, donmuş kasanın aktif bir güç kaynağına ihtiyaç duymayacağı anlamına geliyor.

Haberin Devamı

DÜNYA’NIN YEDEĞİ

Dünyanın en zengin kişisi Elon Musk, projeyi mantıklı bulduğunu söyledi. Harvard ve Smithsonian dahil olmak üzere dünyanın en iyi üniversitelerinden bazı bilim adamları proje üzerinde çalışıyor. Oxford Academic dergisi BioScience’da yayınlanan makaleye göre bu bilim insanları, kemikli bir balık olan yıldızlı kaya balığını temel alarak uzayda depolama için bir protokol oluşturmaya başladı. Ancak donmuş örneklerin uzay yolculuğu sırasında nasıl korunabileceği konusu henüz çözüm bekliyor. Ay’da önerilene benzer bir donmuş kasa Dünya’da Norveç’in Svalbard kentinde zaten mevcut. Bilim adamları Ay’da başka bir üsse sahip olmanın Dünya’dakine iyi bir yedek plan olacağını söylüyor.