DünyaAynı taktik aynı vahşet

Aynı taktik aynı vahşet

Paylaş
Aynı taktik aynı vahşet

İsrail 7 Ekim’den beri Gazze’de gerçekleştirdiği taktiğin aynısını Lübnan’da da uyguluyor. Önce operasyon düzenleyeceği bölge için tahliye emri yayınlıyor, sonra da bölgedekilerin sivil olduğuna aldırmadan bomba yağdırıyor. İsrail saldırıları nedeniyle Lübnan’da son 2 haftada 104’ü çocuk binden fazla kişi ölürken yüzbinlerce kişi de yerinden edildi.

İsrail’in Gazze’ye saldırılarına karşılık Lübnan Hizbullahı da sık sık İsrail’e roket saldırısında bulunuyordu. İsrail bunun üzerine 17 Eylül’de Hizbullah üyelerinin çağrı cihazlarını, ertesi gün de telsizleri patlatarak Lübnan’a operasyona başlamıştı. İsrail’in dün de Lübnan’ın hem kuzeyine hem güneyine düzenlediği saldırılarda 15 kişi hayatını kaybetti. Tıpkı Gazze’deki gibi önce tahliye emri verip sonra da bölgede siviller olmasına aldırmadan operasyon düzenleyen İsrail saldırıları nedeniyle son 2 haftada Lübnan’da 104’ü çocuk 194’ü kadın 1052 kişi öldü.

Haberin Devamı

HİZBULLAH KOMUTANI

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Uluslararası Göç Örgütü, Lübnan’da son 1 haftada 118 bin kişinin yerinden edildiğini duyurdu. Bunlardan on binlercesi Suriye’ye sığındı. BM Dünya Gıda Programı, Lübnan’daki çatışmalardan etkilenen 1 milyon kişiye gıda sağlamak için acil operasyon başlattı. İsrail ordusu, Hizbullah’ın Önleyici Güvenlik Birimi Komutanı Nebil Kavuk’u önceki gün düzenlediği saldırıda öldürdüğünü iddia etti. Buna karşılık Yemen’deki İran destekli Husiler, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD’den dönüşünün ardından Tel Aviv’deki Ben Gurion Havalimanı’nı balistik füzeyle vurduklarını duyurdu.

BURADA ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail’in sığınak delici füzeyle yaptığı saldırıda ölen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın hayatını kaybettiği binanın enkazı görüntülendi. Büyük yıkıma yol açan operasyon, 2006’da İsrail ile Hizbullah arasında yaşanan savaştan bu yana Beyrut’un maruz kaldığı en ağır hava bombardımanı olarak nitelendirildi. Saldırıda Beyrut’ta 6 bina yerle bir oldu. Bu arada dün Diyarbakır’da bir grup, Nasrallah’ın dev posterini tarihi surlara astı (yanda). Posterin üzerinde “Yolun yolumuzdur, ey şehid” yazıyordu. Gruptakilerin elinde ise Hizbullah ve Filistin bayraklarının olduğu görüldü.

Haberin Devamı

BIDEN’DAN İSRAİL’E DESTEK

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in öldürdüğü Nasrallah’a ilişkin mesajında İsrail’e destek verdi. Biden açıklamasında “Nasrallah ve liderliğini yaptığı terörist grup Hizbullah, 40 yıllık terör saltanatı boyunca yüzlerce Amerikalının öldürülmesinden sorumluydu. İsrail’in hava saldırısında hayatını kaybetmesi, aralarında binlerce Amerikalı, İsrailli ve Lübnanlı sivilin de bulunduğu çok sayıdaki kurbanı için bir adalet ölçüsüdür. ABD, İsrail’in Hizbullah, Hamas, Husiler ve İran destekli diğer terörist gruplara karşı kendini savunma hakkını tamamen desteklemektedir” ifadelerini kullandı.

KATLİAM SÜRÜYOR

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana sürdürdüğü saldırılarda Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısı 41 bin 595’e, yaralı sayısı ise 96 bin 251’e yükseldi. Filistin Sağlık Bakanlığı son 24 saatte İsrail saldırılarında 9 sivilin hayatını kaybettiğini, 41 sivilin ise yaralandığını açıkladı. İsrail’in dün Gazze’nin kuzeyindeki Beyt Lahiya’da zorla yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı Um el-Fahm adlı okula düzenlediği saldırıda ise 4 kişi öldü.

Haberin Devamı