Azovstal'dan toplama kampına... Teslim olan Ukraynalı askerlerin akıbeti bilinmiyor
Rusya’nın Mariupol’ü ele geçirdiğini açıklamasıyla birlikte tüm gözlerin çevrildiği Azovstal çelik fabrikasındaki direniş artık sona erdi. Çok sayıda Ukraynalı asker teslim olurken esirlerin takası konusu da iki ülke arasında pürüz yarattı. Şimdi ise Ukraynalı askerlerin yollandıkları ‘toplama kampındaki’ akıbetleri hakkında endişeler var.
Görgü tanıkları, Azovstal çelik fabrikasında Rus birliklerine teslim olduktan sonra esir alınan Ukraynalı askerlerle dolu en az yedi otobüsün, bir ‘ceza kolonisine’ götürülmek üzere Olenvika kasabasına geldiğini söylüyorlar. Bu kampların ‘Toplama Kampı’na benzemesi, mahkûmların aç bırakıldığı, işkence gördüğü ve idamla tehdit edildiği cehennem gibi yerler olduğu iddiası ise ‘Mariupol kahramanları’ olarak adlandırılan Ukraynalı askerler için duyulan korkuları artıyor.
Rusya Savunma Bakanlığı, Mariupol'de saklanan 959 Ukrayna askerinin Rusya'ya teslim olduğunu açıkladı. Askerlerin Rus işgali altındaki Olenvika kasabasındaki bir 'toplama kampına' gönderildiği ortaya çıkarıldı.
Mahkumlar, FSB (Rus Federal Güvenlik Servisi) tarafından yapılan sorgulama sırasında işkence gördüklerini, aç bırakıldıklarını ve idamla tehdit edildiklerini anlattı.
TAKAS ÇIKMAZI
Kiev yönetimi, esir takasıyla askerlerini geri almayı umuyor, ancak Rus milletvekilleri değiş tokuşların yasaklanmasını istiyor.
'52 nolu “düzeltici” hapishane kolonisi' olarak adlandırılan tesis, Mariupol belediye başkanının bir danışmanı tarafından '21. yüzyıl toplama kampı' olarak tanımlandı. Bu tesisiler Rus güvenlik servisleri tarafından 'güvenilmez' olarak damgalanan Ukraynalıları barındırmak için kullanılıyordu.
Aralarında askerlerin, gazetecilerin ve eski hükümet çalışanlarının eşlerinin de bulunduğu mahkûmlar, 850 kişi için inşa edilen ancak şu anda 3 binden fazla kişinin yaşadığı sıkışık kampta aç bırakıldıklarını, işkence gördüklerini ve idamla tehdit edildiklerini anlattılar.
SAATLERCE SÜRÜYOR
Ukrayna'nın insan hakları komiseri tarafından hazırlanan bir rapora göre, Rus FSB ajanları tarafından yapılan sorgulama oturumları, mahkumlara Ukrayna 'rejimi' ile 'iş birliği'ni kabul eden belgeleri imzalatmak amacıyla saatlerce sürebiliyor.
Sorgulamalara tabi tutulanlardan bazıları, BM'nin elektroşok işkencesi, sahte infaz ve cinsel şiddet vakalarını belgelediği İzolyatsia'dakine benzer ancak daha da kötü hapishanelere gönderildikleri söylentileriyle birlikte ortadan kayboluyor.