Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina istifa etti, ülkeden ayrıldı
Bangladeş'teki hükümet karşıtı göstericilerin Başbakan Şeyh Hasina istifasını verdi. Bangladeş ordusu, Başbakan Şeyh Hasina'nın hükümet karşıtı gösteriler üzerine resmi konutundan ayrılmasının ardından ülkede geçiş hükümeti kurulacağını duyurdu.
Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina istifa ettiğini duyurdu. Sakin ama güçlü bir kadın olarak bilinen Şeyh Hasina, ülkenin kurucusunun kızı ve geçmişte birçok krizi ve suikast girişimini atlattı. Görev döneminde hükümeti 57 subayın ölümüyle sonuçlanan milis sınır güçlerinin isyanını, uluslararası toplum tarafından sert bir şekilde eleştirilen üç tartışmalı seçimi, insan hakları ihlalleri iddialarını ve muhalefet partilerinin sokak gösterilerini geride bıraktı ve ülkenin ekonomisine olumlu anlamda katkılar sundu.
Pazar günü, Bangladeş Yüksek Mahkemesi, kamu istihdamındaki kotaların çoğunu iptal etti. Ülke çapındaki şiddetli çatışmaları tetikleyen de bu kotalara karşı gösterilerdi. Çoğu genç öğrencilerden oluşan 100'den fazla kişi öldü. Bir çoğu güvenlik güçlerinin eylemleri bastırmak için giriştiği sert müdahale nedeniyle. Kotaların anlamı ise kamuda çalışan kişilerin akrabalarına işe girmeleri için kolaylık sağlamasıydı.
PROTESTOLAR NASIL BAŞLADI?
Siyasi uzmanlar, Şeyh Hasina'ın siyaseten attığı yanlış bir adımın durumu kötüleştirdiğine inanıyor. Geçen haftaki basın toplantısında, kota reformu hareketine değinip, bağımsızlık yanlısı ve bağımsızlık karşıtı tanımlarını kullandı. Bu son 10 yıldır partisinin kullandığı bir söylemdi.
Hasina "Özgürlük savaşçılarının torunları kotaları almazsa, Razakarlar'ın (Pakistan işbirlikçileri) torunları mı kotaları almalı? Benim sorum bu" demişti. Saatler sonra, çeşitli kampüslerdeki öğrenciler başbakanın sözlerini protesto etmeye başladı.
Polis ve seçkin güvenlik gücü RAB gösterilere güçle karşılık verdi ve iktidar partisinin öğrenci kanadı da çatışmalara katılıp gerilimi daha da artırdı. Bunu izleyen 72 saat içinde ülke şiddetli çatışmalara, ulusal televizyon binasının yakılmasına, yüzlerce mahkumun firarına ve 100'den fazla kişinin ölümüne tanık oldu. Bu, Başbakan Şeyh Hasina için büyük bir sınav. Bangladeş'in devlet ve özel eğitim kurumlarındaki sıradan öğrenciler, ülkedeki en güçlü kadını daha önce hiç olmadığı kadar sarsmayı başardı.