Barış teklifine 'saçmalık' yanıtı
Rusya Devlet Başkanı Putin'in, yeni ön koşullar öne sürerek Ukrayna ile barış görüşmelerine başlayabileceklerini söylemesi Batı'nın tepkisini çekti. Kiev yönetimi, Putin'in taleplerini 'saçmalık' diye nitelerken; NATO ve ABD ‘Kötü niyetli', Almanya ise 'Ciddiyetsiz' yanıtı verdi.
İtalya'da G7 zirvesinin yapıldığı gün, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ile masaya oturma şartlarını revize etti. Putin, Ukrayna'nın Luhansk, Donetsk, Herson ve Zaporijya bölgelerini Rusya'ya terk etmesi ve NATO'ya hiçbir zaman üye olmayacağını taahhüt etmesi karşılığında barış önerdi. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Putin’in kendisini barış elçisi gibi göstermesini sert dille eleştirerek "Kendi başlattığı savaşı bitirmek için seçenekler sunması saçmalık" dedi.
‘KOŞULLAR DiKTE EDEMEZ’
Batılı ülkelerden de açıklamalar gelmekte gecikmedi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Rus liderin barış koşullarını dikte edecek durumda olmadığını savundu. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de teklifin iyi niyetli olmadığını söyledi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise Putin’in, Ukrayna’ya barış teklifini G7 zirvesinde değerlendirmediklerini, çünkü ciddiye alınacak bir teklif olmadığını, sadece dikkat dağıtma amacı taşıdığını açıkladı.
UKRAYNA’YA 50 MİLYAR DOLAR YARDIM
İtalya’nın Puglia bölgesinde düzenlenen G7 Liderler Zirvesi’nin ikinci gününde ortak bildiri yayımlandı. Bildiride “Dondurulmuş haldeki Rus varlıklarının gelirlerinden yararlanarak yaklaşık 50 milyar ABD dolarını kullanıma sunmaya karar verdik. Başkan Putin’e açık bir sinyal gönderdik. Rusya’nın askeri sanayisini silahsızlandırmak ve tasfiye etmek için ortak çabalarımızı artırıyoruz” denildi.