'Beklentilere meydan okudu' Batı medyası Türk seçimlerinden dersini aldı!
14 Mayıs'taki seçimler dünyanın dört bir yanında yankılanmaya devam ediyor. Dünya basını Türkiye seçimlerine manşetlerinden yer verirken yabancı gazetecilerden art arda seçim analizleri geliyor. Washington Post, Türkiye seçimlerinden alınan dersi yazdı.
Türkiye'nin tarihi seçiminde yarışı önde tamamlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ikinci sıradaki Kemal Kılıçdaroğlu, 28 Mayıs'taki ikinci tura hazırlanıyor. Uluslararası medya ise hem ilk tur sonuçlarını hem de ikinci tur beklentilerini sayfalarına taşıyor.
Al Jazeera, 'Türkiye seçimlerinde milliyetçilik gerçek kazanan' başlıklı analizinde hem iktidar hem de muhalefet kanadında milliyetçi partilerin kilit konumda olduğunu ve popülaritesini artırdığını belirtiyor.
Türk siyasetindeki yüzeysel tahlillerin sıklıkla İslamcılık ya da sekülerizm veya liberal ya da muhafazakar şeklinde sınıflandırma yaptığını kaydeden analiz, bugün Türk politikasına bakıldığında ise tüm toplumu kapsayan tek bir ideoloji olduğunu yazdı: Milliyetçilik.
Al Jazeera analizi iktidar kanadındaki MHP ve muhalefet kanadındaki İYİ Parti'nin yanı sıra cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 5 oy alarak üçüncü olan Sinan Oğan'a odaklandı. Analiz, sürpriz bir oy oranına ulaşan Oğan'ın 28 Mayıs'taki ikinci turda kazananı belirleyebileceği yorumunu yaptı.
Amerikan Washington Post gazetesindeki skandal analizin başlığı 'Erdoğan, ılımlı otoriterizm ve kültür savaşı aracılığıyla liderlik ediyor' oldu. Ishaan Tharoor imzalı analizde seçimden bir gün önce anketlere bakarak kazanma hayali kuran muhaliflerin seçimden bir gün sonra ise havasının indiğinin açıkça görüldüğü kaydedildi.
Kılıçdaroğlu'nun Ege ve Akdeniz kıyısındaki sahil kentlerinin yanı sıra iç kesimlerde yalnızca Ankara ve Doğu-Güneydoğu Anadolu'da varlık gösterebildiğini kaydeden analiz, iktidar kanadının kampanya sırasında dile getirdiği kültür savaşı ve militan laikliğin geri dönebileceği korkusunun Orta Anadolu'da ve Karadeniz'de işe yaradığını savundu.
Analize göre ayrıca mevcut ekonomik sorunların sandıklara beklenildiği kadar yansımadığını da ileri süren Ishaan Tharoor, analizini "Ders apaçık görünüyor: Türk demokrasisinde hali hazırda ve belki de her yerdeki tüm demokrasilerde de kimlik siyaseti üstün geliyor" cümlesiyle bitirdi.
'ANA MUHAREBEYE HAZIRLIK'
Türkiye seçimlerini yakından takip eden Yunan Ethnos gazetesi, 'Erdoğan ve Kılıçdaroğlu 'ana muharebe'ye hazırlanıyor-Silahları ve strateji değişiklikleri' başlığıyla bir haber yayımladı. İlk turun ardından cumhurbaşkanlığı yarışındaki tarafların kamplarındaki atmosferi okurlarına aktaran Türkiye muhabiri Maria Zaharaki, bir diğer haberine ise 'Türkiye seçimleri: İki gladyatör hatalarını gördü ve stratejilerini düzenledi-Erdoğan'ın hedefleri, Kılıçdaroğlu ne yapacak?' başlığını attı.
El Arabiya, 'Türkiye seçimleri: Erdoğan'ın rakibi ikinci tur oylamadan önce gençlere yöneliyor' başlığıyla 28 Mayıs'ta sandıkların yeniden kurulacağını bildirdi. Habere göre, Erdoğan'ın NATO üyesi Türkiye'deki iktidarını üçüncü on yıla uzatmasını engellemeye çalışan Kılıçdaroğlu, Salı günü genç Türk seçmenlere 28 Mayıs seçimlerinin ikinci turunda kendisini destekleme çağrısı yaptı.
'BEKLENTİLERE MEYDAN OKUDU'
İngiliz Financial Times, 'Erdoğan tüm ihtimalleri nasıl yendi: Grafiklerle Türkiye seçimi' başlığını tercih etti. Erdoğan'ın Pazar günü gerçekleşen seçimlerde beklentilere meydan okuduğunu ve seçmenini arkasında tutarak anketleri şaşırttığını belirten gazete, şöyle devam etti:
Türkiye lideri, Anadolu'nun dört bir yanındaki muhafazakar, milliyetçi ve dindar seçmenlerin ilk turda kendisine destek olacağından emindi. Analistleri şaşırtarak, Şubat ayındaki depremden ağır şekilde etkilenen Kahramanmaraş'ta da kolaylıkla önde bitirmeyi başardı. Hızla yeniden inşa etme sözü, yerel güveni tazeledi. Depremde en çok binanın yıkıldığı Hatay'da bile Erdoğan oyların yarısına yakınını aldı.
Financial Times'a göre, Türkiye seçimlerindeki bir diğer önemli eğilim de milliyetçi oyların gücü oldu. 2015'ten beri Erdoğan'ı destekleyen MHP, yüzde 10'a yakın oy alarak, yüzde yedi barajını zor aşacağını öngören kamuoyu yoklamalarını haksız çıkardı. MHP'nin sağlam performansı, Erdoğan'ın parlamento üzerindeki hakimiyetini güçlendirmeye yardımcı oldu.
Öte yandan, muhalefet bloğundaki milliyetçi kanat beklenen performansı yakalayamadı. 2017'de MHP'den kopan siyasetçilerin kurduğu İYİ Parti, 2018 genel seçimlerinden bu yana CHP'nin ana müttefiki haline geldi. (Milliyet)