Beyin çipiyle psikolojik tedavi
ABD Oregon’da günde 8 saatini kapı ve pencerelerin açık olup olmadığını kontrol etmeye harcayan, ellerini kanatana kadar yıkayan obsesif kompulsif bozukluk hastası Amber Pearson, beynine yerleştirilen yara bandı büyüklüğündeki implant ile tamamen iyileşti. İmplant, kadının takıntısı başladığı anda beyne elektrik sinyalleri göndererek bu durumu engelliyor.
Dünyada her 100 kişiden 3'ünde obsesif kompulsif bozukluk görülüyor. Hastalık, uzun süren ilaç ve psikoterapi ile tamamen iyileşebiliyor. Ancak ABD Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi'nden Dr. Ahmed Raslan, beyin çipi yöntemiyle hastalığı kısa sürede tamamen yok etmeyi başardı. 34 yaşındaki Amber Pearson liseden beri şiddetli obsesif kompulsif bozukluk hastasıydı. Günde 8 saatini kapı ve pencerelerinin kilitli olup olmadığına bakarak, ocağın kapalı olup olmadığını kontrol ederek geçiriyordu.
DÜŞÜNCELERİ ‘SIFIRLIYOR’
Temizlik takıntısı nedeniyle de her gün ellerini kanatana kadar yıkıyordu. Ayrıca 20'li yaşlarında epilepsiye yakalanmıştı. 2019'da Dr. Ahmed Raslan, Amber Pearson'a daha önce Parkinson hastalarında kullanılan beyin çipi yöntemini denemeye karar verdi. Beyne yerleştirilen yara bandı büyüklüğündeki implant, epilepsi nöbeti ya da takıntı durumu başladığı anda beyne elektrik gönderiyor. Böylece takıntılı düşünceler 'sıfırlanıyor'. Bu yöntemle Amber Pearson hem takıntıdan hem epilepsiden tamamen kurtuldu.