Böbrek naklinde devrim
ABD’de genetiği değiştirilmiş domuz böbreği ilk kez bir kadına nakledildi. Hastaya, nakilden bir hafta önce de kalp cihazı takıldı. Kalp ve böbrek ameliyatlarının birleşimi, türünün ilk örneği oldu.
Gazete Haberi
ABD’nin New Jersey eyaletinde yaşayan Lisa Pisano’ya (54) sadece birkaç haftalık ömrü kaldığı söylendi. Pisano, kalp ve böbrek yetmezliği hastasıydı. Geleneksel yollarda organ nakli yapılamıyordu. Çünkü Pisano, insan dokularına karşı yüksek düzeyde zararlı antikorlara sahipti. Tüm seçenekler tükenince New York’taki NYU Langone Health uzmanları, deneysel bir tedavi önerdi. Pisano’ya kalbinin atmaya devam etmesi için mekanik bir pompa yerleştirilmesine ve bu ameliyattan günler sonra da genetiği değiştirilmiş domuz böbreği nakledilmesi teklif edildi.
‘TORUNLARIM İÇİN’
Pisano kabul edince ilk ameliyat 4 Nisan’da yapıldı. Kalp pompası implant edildi. Sekiz gün sonra, 12 Nisan’da da genetiği değiştirilmiş domuz böbreği nakledildi. Ameliyattan yaklaşık iki hafta sonra bile Pisano’nun vücudunun organı reddettiğine dair bir belirtiye rastlanmadı. Pisano, “İpin ucuna gelmiştim. Sadece şansımı denedim. En kötü ihtimalle benim için işe yaramadıysa bile bir başkası için işe yarayabilir. Torunlarımla yeniden oynayabilmek için bu riski almaya değerdi” dedi. Pisano, domuz böbreği nakledilen ikinci insan ve ilk kadın oldu.