Böbrek naklinde devrim yaratan gelişme
Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden doktorlar, böbrek ve kök hücre naklinde yeni bir teknik geliştirdi. Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar olmadan ameliyat yapıldı.
Organ nakledilen hastalarda, bedenin yeni organı reddetmemesi için hayat boyu ilaç tedavisi uygulanıyor. Bu ilaçlar ile bağışıklık sistemi baskılanıyor. İşte ABD’nin Stanford Üniversitesi’nde ilk kez ilaç gerektirmeyen nakil yapıldı. Genetik bir rahatsızlık nedeniyle böbrek yetmezliği olan Kruz (8) ve Paizlee Davenport (7) kardeşler ile bir çocuğa daha böbrek nakledildi. Çocuklara ebeveynleri donör oldu. Önce donörlerden kök hücre nakli yapıldı. Yani donörün hücreleri vücuda tanıtıldı. 5-10 ay içinde de böbrek nakli yapıldı. Bu sayede yeni organlar vücut tarafından kabul edildi. Hastalar 22-34 aydır yeni böbrekleri ile baskılayıcı ilaç kullanmadan yaşıyor.
İLACA İHTİYAÇ DUYMADILAR
15 Haziran'da New England Journal of Medicine adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan makalede, bu tekniğin uygulandığı üç hastanın hiçbirinin Graft-versus-host hastalığına yakalanmadığı ve bağışıklık baskılayıcı ilaca ihtiyaç duymadığı bildirildi.
Hastalar arasında 8 yaşındaki Kruz Davenport ve 7 yaşındaki kız kardeşi Paizlee Davenport var. Üçüncü çocuğun adıysa açıklanmadı. Üç çocukta da ebeynlerinden biri hem kök hücre hem de böbrek donörü oldu.