DünyaBölgesel savaş riski yükseliyor

Bölgesel savaş riski yükseliyor

Paylaş
Bölgesel savaş riski yükseliyor

İran, İsrail’e önceki gece yüzlerce füzeyle intikam saldırısı düzenlemişti. Tahran, barış istediklerini ancak İsrail’in karşılık vermesi halinde saldırıları sürdüreceğini açıkladı. İsrail Başbakanı Netanyahu, İran’ın bedel ödeyeceğini söyledi. İsrail’de toplanan savaş kabinesinin İran’ın füze saldırısına sert bir şekilde karşılık verme kararı aldığı öne sürüldü. ABD Başkanı Biden da, “İsrail’in cevabı orantılı olmalı” dedi.

ABD’YE UYARI MESAJI

Haberin Devamı

İran önceki gece İsrail’e 500’den fazla füzeyle saldırı düzenlemişti. Saldırının Hizbullah ve Hamas liderleriyle Devrim Muhafızı Tümgeneral Abbas Nilfuruşan’ın öldürülmesinin intikamı olduğu açıklanmıştı. İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, operasyonun bittiğini ancak İsrail karşılık verirse saldırıya devam edeceklerini belirterek, “ABD müdahale ederse bölgedeki Amerikan güçlerini de hedef alırız” dedi. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan da “Barış istiyoruz ancak İsrail bizi buna zorluyor” diye konuştu.

‘BEDELİNİ ÖDEYECEK’

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu füze saldırısının hava savunma sistemiyle bertaraf edildiğini söyleyip, “İran, büyük bir hata yaptı ve bunun bedelini ödeyecek. İran rejimi, kendimizi savunma ve düşmanlarımıza misilleme yapma konusundaki kararlılığımızı anlamıyor” dedi. Amerikan basınına göre, İsrail, Tahran’a verilecek karşılık için ABD yönetiminden cevap bekliyor. İsrail’in saldırı seçenekleri arasında İran’ın nükleer ve petrol tesislerinin vurulması ile suikastlar düzenlenmesi de bulunuyor.

Haberin Devamı

İRAN’I VURMA KARARI

İsrail Güvenlik Kabinesi’nin İran’ın füze saldırılarına ‘güçlü bir karşılık’ verme kararı aldığı öne sürüldü. İsrail medyasındaki haberlerde, İsrail’in İran’daki stratejik bölgeleri hedef almayı planladığı iddia edildi. ABD Başkanı Joe Biden, İran’ın nükleer tesislerine olası saldırıları desteklemediğini belirterek, “İsrail’in cevabı orantılı olmalı” dedi. İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin Orta Doğu muhabiri Yolande Knell, “Büyük çaplı bir bölgesel savaş çıkma ihtimali şimdi daha yüksek” değerlendirmesinde bulundu.

 Bölgesel savaş riski yükseliyor

İran’ın İsrail’e fırlattığı Fettah füzesinin kalıntısı.

FETTAH’LA İLK SALDIRI

İran, geliştirdiği süpersonik ‘Fettah’ füzelerini ilk kez İsrail’e düzenlediği saldırıda kullandı. İran, füzelerin yüzde 90 oranında isabet kaydettiğini iddia etti.

İRAN’DAN TEHDİT: PETROL SAHALARINI ATEŞE VERİRİZ

İsrail’in intikam saldırıları kapsamında İran’ın petrol tesislerini vurabileceği düşünülürken İran Devrim Muhafızları’ndan konuya ilişkin bir açıklama geldi. Açıklamada ABD’yi uyaran Devrim Muhafızları, “Rafinerilerimizi hedef alırsanız, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Kuveyt, BAE ve Bahreyn’dekiler de dahil olmak üzere tüm bölgedeki rafinerileri ve petrol sahalarını ateşe veririz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘SON 50 YILIN EN BÜYÜK FIRSATI’

İsrail’in eski başbakanı Naftali Bennett, İran’ın ülkesine düzenlediği füze saldırısını bir “fırsat” olarak değerlendirdi. Bennett, “İsrail, Orta Doğu’nun çehresini değiştirmek için son 50 yılın en büyük fırsatıyla karşı karşıya. Satranç oynamayı bilen İran liderliği bu gece büyük bir hata yaptı. Nükleer projesini yok etmek, büyük enerji tesislerini yok etmek ve bu terörist rejimi ölümcül şekilde yaralamak için şimdi harekete geçmeliyiz” dedi.

‘SORUNUN TEMELİ ABD VE AVRUPA’

İran’ın dini lideri Ali Hamaney, ülkesinin İsrail’e düzenlediği füze saldırısının ardından yaptığı açıklamada ABD’yi ve Avrupa ülkelerini suçladı. Hamaney, “Bölgemizde, çatışmalara ve savaşlara, endişelere ve düşmanlıklara neden olan sorunun temeli, bölgenin barış ve huzurunu istemeyenlerin varlığından kaynaklanmaktadır. Yani Amerika ve bazı Avrupa ülkeleri” dedi.

Haberin Devamı

ABD’YE ÇAĞRI: ‘KÖPEĞİN TASMASINI SIKI TUT’

İran İslami Şura Meclisi’nin dünkü oturumunda İsrail’e gerçekleştirilen füze saldırısı kutlandı. Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf oturumda yaptığı konuşmada olası İsrail saldırılarına beklenmedik planlarla karşılık vereceklerini söyledi. ABD’ye seslenen Galibaf, “Netanyahu rejiminin destekçisi ABD, köpeğin tasmasını sıkı tut” dedi.

LÜBNAN’DA İLK ÇATIŞMA İLK KAYIP

İsrail günler süren hava saldırılarının ardından 30 Eylül’de de Lübnan’a kara harekatı başlatmıştı. Hizbullah, Lübnan’ın güneyindeki Odaisseh kasabasına sızmaya çalışan İsrail askerleriyle çatıştığını, askerlerin püskürtüldüğünü açıkladı. İsrail’den yapılan açıklamaya göre, İsrail ordusu kara harekatında ilk kayıplarını verdi. Dünkü çatışmalarda 8 İsrail askeri öldü

İSRAİL ŞAM’DA BİR BİNAYI VURDU

Suriye’nin başkenti Şam’da üç katlı bir binaya hava saldırısı düzenlendi. Suriye rejiminin ajansı SANA, Mezze Mahallesi’ndeki saldırıyı İsrail’in gerçekleştirdiğini, üç kişinin hayatını kaybettiğini ve çok sayıda yaralı olduğunu duyurdu. İsrail güçlerinin önceki gece de Mezze’de birden fazla askeri noktaya hava saldırıları düzenlediği iddia edilmişti.

Haberin Devamı